Mesec zavrača očitke: “Levica je vedno bila na levi in nikoli ni šla nikamor”

Slovenija 25. Maj 202318:42 > 19:18 2 komentarja
Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Luka Mesec se z delom Levice, ki zaradi premika z levega proti sredinskemu političnemu polu snuje novo, levo krilo, ne strinja. "Stranka je vedno bila na levi in nikoli ni šla nikamor," je dejal njen koordinator in ocenil, da gre predvsem za občutek spremembe v stranki, ki je iz opozicijske prešla v koalicijsko vlogo.

Koordinator Levice Luka Mesec ob pozivih dela članstva k repozicioniranju stranke na levo odgovarja, da je “stranka vedno bila na levi in nikoli ni šla nikamor”. Prihajajoči volilni kongres pa bo po njegovih besedah odlična priložnost za pogovor o delu v preteklem letu, ko so postali vladna stranka in korakih naprej.

Omenjenih pozivov sicer Mesec ne razume kot nezaupnice. Ocenjuje namreč, da gre predvsem za občutek spremembe v stranki, ki je iz opozicijske prešla v koalicijsko vlogo. “Razumem, da vsi s to spremembo niso zadovoljni, a ne gre toliko za politike, ki jih izvajamo, projekte, ki jih bomo naredili, ampak se pogovarjamo o občutku in mislim, da je ta stvar politične realnosti, o kateri se je treba pogovoriti,” je danes dejal za STA.

V stranki sicer ni slišati pozivov, da bi morala Levica zapustiti vlado, kar razume kot oceno, da v vladi zadovoljivo izpolnjujejo svoj program, pa je še pojasnil v izjavi za medije po današnji seji vlade. “Stvar je zelo jasna, Levica je in bo ostala del vladne koalicije, nadaljevala bo z delom na projektih, ki smo jih začeli,” je zatrdil Mesec, sicer minister za delo in podpredsednik vlade. Tako je prepričan, da bodo tudi na kongresu prihodnjo soboto dobili zaupnico za delo, ki ga opravljajo v vladi.

Del članstva, med njimi tudi poslanec Miha Kordiš, namreč poziva k oblikovanju tako imenovanega “new deala” v stranki, torej novega dogovora o pozicioniranju stranke na levem delu političnega parketa in napoveduje snovanje levega krila stranke. Za kolikšen del članstva gre, bo po besedah Mesca pokazal kongres. Hkrati je poudaril, da je bila Levica do zdaj stranka, ki nima frakcij, ampak so posamezna stališča zagovarjali posamezniki. Če bi dejansko prišlo do frakcij v stranki, pa bi se po njegovih besedah morali pogovoriti o drugačni organizaciji, pri čemer bi imela vsaka frakcija določeno težo in bi zagovarjala svoj pogled na izvajanje programa.

Sporočilo, ki ga bo predal članstvu na kongresu, se bo glasilo “Izpolnimo obljube”, napoveduje koordinator Levice. “Treba je izpolniti svoj mandat in konec koncev je to tudi razlog, zakaj se bom sam še enkrat potegoval za mesto koordinatorja, ker bi rad, da stvari, o katerih smo govorili in jih prejšnja leta tudi prinesli v slovenski politični prostor, vzpostavimo in kot stranka zelo jasno pustimo svoj pečat,” poudarja.

Da Levica v vladi deluje dobro, ocenjuje tudi ministrica za kulturo in namestnica koordinatorja Asta Vrečko. Kot je spomnila po današnji seji vlade, je pred dobrim letom več kot 90 odstotkov članstva potrdilo vstop v vlado in potrdilo koalicijsko pogodbo. Podobno kot Mesec pa priznava, da je stranka v zadnjem letu doživela spremembe, saj je razlika v delovanju, če deluješ kot opozicijska ali vladna stranka. Kot pozitivno pa ocenjuje, da stranka preizprašuje svojo vlogo in notranje delovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.