Miha Kordiš ni priznal žaljenja davčnega svetovalca Snežiča

Slovenija 01. Jun 202314:09 4 komentarji
Miha Kordiš
Borut Živulović/BOBO

Predobravnavni narok v tožbi davčnega svetovalca Roka Snežiča zoper poslanca Levice Miho Kordiša se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani končal. Poslanec Kordiš krivde ni priznal in ponovil, da je davčni svetovalec "kriminalec, arestantski cimer Janeza Janše in da je državi dolžan več sto tisoč evrov". Snežiča na sodišču ni bilo, njegov zastopnik pa je v sodni spis vložil dokazila o Snežičevi izobrazbi in nekaznovanosti v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končal predobravnavni narok v zasebni tožbi davčnega svetovalca Roka Snežiča zoper poslanca Levice Miho Kordiša zaradi žaljive obdolžitve. Poslanec Levice krivde ne priznava, Snežič pa se naroka ni udeležil zaradi drugih obveznosti.

Davčni svetovalec Snežič kot zasebni tožilec preganja Kordiša zaradi žaljive obdolžitve. Zbodlo ga je, da ga je Kordiš v soočenju kandidatov za predsednika republike oktobra 2022 na Televiziji Slovenija označil za razvpitega kriminalca, s tem pa je Kordiš po Snežičevem mnenju trdil nekaj, kar lahko škoduje njegovi časti in dobremu imenu.

“Zagotovo nisem kriv. Vse, česar sem kriv, je, da sem na glas povedal, da je Rok Snežič kriminalec, da je arestantski cimer Janeza Janše in da je državi dolžan več sto tisoč evrov,” je v izjavi za medije pred začetkom naroka poudaril Kordiš.

Po Kordiševi oceni bi morali organi pregona že zdavnaj ukrepati in “takšnim kriminalnim dejanjem storiti konec”. Tako pa živimo v državi, v kateri delovni ljudje komaj preživijo, preganjajo pa jih za vsak belič, kar zagotovo ni prav, je poudaril.

“Najmanj, kar lahko storim med to sodno obravnavo, je, da se tovrstnim kriminalnim praksam, ki parazitirajo na običajnih delovnih ljudeh, postavim po robu,” je tudi poudaril. Po njegovi oceni se Snežič posmehuje delovnim državljanom, “češ, če goljufam vas, goljufam državo, kaj mi pa morete. To ne gre,” je poudaril.

Snežičev pooblaščenec Goran Janžekovič je poudaril, da Snežič od Kordiša “v prvi vrsti pričakuje opravičilo”. Ob tem je v sodni spis vložil več dokazil, iz katerih izhajata Snežičeva nekaznovanost v Sloveniji in v BiH ter njegova strokovna izobrazba.

Med drugim je v spis vložil potrdilo sodišča iz Banja Luke iz leta 2022, dopis policijske uprave Banja Luka iz leta 2022, sklep o dopustnosti ustavnega sodišča v BiH, potrdilo Fursa iz letošnjega leta in dopis Fursa iz leta 2022, potrdilo ministrstva za pravosodje iz leta 2023, licenco za davčnega svetovalca od Davčno izobraževalnega instituta iz leta 2011, kartico davčnega svetovalca, odločbo Komisije za preprečevanje korupcije iz lanskega leta, dokazilo o vpisu Snežiča v register lobistov iz leta 2022. Prav tako je vložil več potrdil o Snežičevi izobrazbi, med drugim potrdilo o tem, da je doktoriral na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, potrdilo o opravljeni diplomi in zagovoru magistrskega dela na Pravni fakulteti v Mariboru.

Kordišev zagovornik Dino Bauk je sodišču predlagal, da med glavno obravnavo zasliši Kordiša in Snežiča, v sodni spis pa je vložil tudi seznam novinarskih člankov, ki naj se preberejo na glavni obravnavi.

Narok v tej zadevi je bil med drugim sklican v začetku maja, vendar ga ni bilo, ker so na sodišču prejeli klic o podtaknjeni bombi in so morali prostore ljubljanske sodne palače izprazniti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje