Mikroplastiko odkrili prav v vseh analiziranih vzorcih človeških mod

Slovenija 23. Maj 202409:57 1 komentar
Moški
Foto: PROFIMEDIA

Znanstveniki so z novo študijo odkrili visoko prisotnost mikroplastike v človeških modih. Pravijo, da je odkritje morda povezano z večletnim upadom števila semenčic pri moških.

Tudi v človeških modih so znanstveniki odkrili mikroplastiko. Pravijo, da bi bilo lahko odkritje mikroplastičnih delcev v tem delu telesa lahko povezano z upadanjem števila semenčic pri moških.

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Toxicological Sciences, so testirali 23 človeških mod in 47 mod hišnih psov. Mikroplastiko so našli v vsakem vzorcu – tako človeškem kot živalskem, izsledke povzema Guardian.

Pri živalskih modih so izmerili tudi prisotnost semenčic. Meritve so pokazale, da je bilo ob večji prisotnosti mikroplastike število spolnih celic manjše. Pri človeških vzorcih meritev semenčic ni bila mogoča, saj so za preiskavo uporabili vzorce iz leta 2016.

“Na začetku sem dvomil, da bi lahko mikroplastika prodrla tudi v reproduktivni sistem,” je rezultate študije komentiral profesor Šiaozhong Ju z Univerze Nova Mehika v ZDA. “Najprej smo prejeli rezultate za pasje vzorce, ki so me zelo presenetili. Še bolj sem bil presenečen, ko sem prejel rezultate za ljudi,” je dodal.

Razložil je tudi, da so analizirana človeška moda pridobili iz obdukcij, moški so bili ob smrti stari med 16 in 88 let. “Zdaj ko je v okolju več mikroplastike kot prej, bi bil lahko vpliv na mlajšo generacijo še bolj skrb vzbujajoč.”

Čeprav študija dokazuje obstoj povezave med prisotnostjo mikroplastike in zmanjšanim številom spolnih celic, bi bilo treba izvesti še več dodatnih študij, je dodal Šiaozhong.

Pretekle študije upad spolnih celic povezale tudi s kemikalijami

Število spolnih celic pri moških upada že desetletja, pretekle študije so upad povezale s kemičnim onesnaženjem okolja, kot so pesticidi.

Mikroplastiko so pred kratkim odkrili tudi v človeški krvi, posteljici in materinem mleku, kar kaže na razširjeno kontaminacijo človeških teles. Vpliv mikroplastike na zdravje še ni znan, so pa nekatere laboratorijske študije že dokazale, da mikroplastika poškoduje človeške celice.

Ljudje delce zaužijejo s hrano ali vodo oziroma jih vdihnejo. Delci bi imeli lahko po ocenah znanstvenikov podobne učinke kot onesnažen zrak in v človeškem telesu povzročali vnetje, nevarne bi bile lahko tudi kemikalije v plastiki. Marca so zdravniki opozarjali, da bi lahko imela mikroplastika v telesu tudi smrtno nevarne učinke in povečala tveganje za možgansko kap, srčni infarkt in onesnaženost žil z majhnimi mikroplastičnimi delci.

Povprečen človek naj bi v eni uri vdihnil okoli 16,2 kosa mikroplastike. Za primerjavo – v enem tednu naj bi vdihnili za eno kreditno kartico teh malih delcev. Poleg človeških teles je mikroplastika onesnažila tudi ves planet – našli so jo denimo na Mount Everestu, pa tudi v najglobljih oceanih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje