Zakaj na trgu še vedno ni kontracepcijskih tablet za moške?

Svet 15. Feb 202420:11 2 komentarja
tablete
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav so se raziskave za moško kontracepcijsko tabletko začele v približno istem času kot raziskave za ženske tabletke, jih na trgu še ni. Kaj je razlog?

Kontracepcijske tabletke za ženske, ki delujejo na podlagi uravnavanja spolnih hormonov, so na trg prišle v 60. letih prejšnjega stoletja. Čeprav se je v istem času začela razvijati tudi moška oblika kontracepcije v tabletah pa teh na lekarniških policah še danes ni. Zakaj? Kdaj se utegne to spremeniti?

Profesorica bioetike na univerzi v Teksasu Lisa Campo-Engelstein je v pogovoru za britanski Guardian povedala, da so ženske prihod kontracepcijske tabletke pred okoli 60 leti sprejele zelo pozitivno. Hormonska kontracepcija v tabletki je namreč ženskam ponudila, da same prevzamejo nadzor nad svojo reproduktivnostjo. Pred tem so se morale zanašati na partnerja.

Nekaj desetletij kasneje pa hormonska kontracepcija marsikateri ženski predstavlja breme. Ne le zaradi vrste stranskih učinkov, pač pa tudi zato, ker je zaradi enostavnega načina kontracepcije večina odgovornosti za varno spolnost brez zanositve padla na žensko, dodaja bioetičarka. Na drugi strani pa moški izbire na področju kontracepcije sploh nimajo – ali se odločijo za kondom ali pa vazektomijo, ki je nepovratna.

Zadnja ‘novost’ na področju moške kontracepcije je bil kondom

“Nove metode moške kontracepcije ni bilo že od izuma kondoma, kar je, no, kar precej desetletij nazaj,” je izpostavil profesor Chris Barratt z Univerze v Dundeeju. Pred 40 leti so sicer že potekali poskusi hormonske kontracepcije tudi za moške, a jih stroka zaradi mnogih stranskih učinkov ni odobrila za uporabo.

Poleg vrste nadležnih simptomov so tabletke za moške začele učinkovati šele več mesecev po začetku uživanja, vpliv pa je trajal še več mesecev po koncu jemanja.

Campo-Engelstein je ob stranskih učinkih opisala še družbene dejavnike, ki so prispevali k neraznolikosti moške kontracepcije, med katerimi je prevladovalo dojemanje reproduktivnosti kot povsem “ženske zadeve”. Ocenjuje, da moški kontracepcijske tablete vidijo kot “poženščeno možnost preprečevanja nosečnosti”. Moški se zato tudi ne odločajo pogosto za vazektomijo in raje vidijo, da se za sterilizacijo odločijo ženske, čeprav je poseg zanje bolj nevaren, dražji in bolj zapleten. Da bi tudi moški sprejeli oralno obliko kontracepcije, bi bil zato potreben premik tudi v družbenih normah, pravi ameriška profesorica.

Razlog za manko moške kontracepcije so tudi farmacevtska podjetja, ki se jim razvita kontracepcija za moške ne zdi donosen posel, zato več denarja vložijo v raziskovanje in razvijanje tabletk za ženske, sta izpostavila oba sogovornika.

Raziskave pri moških usmerjene predvsem v nehormonske tabletke

Že leta se na področju moških tabletk napovedujejo preboji, a prave spremembe na trgu (zaenkrat) še ni. Je pa večina raziskav, v želji, da bi se tako izognili neželenim stranskim učinkom, usmerjena v razvoj nehormonskih tabletk.

Nujna kontracepcija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

“Najti moramo nekaj, kar deluje samo na spolnih celicah, ne pa tudi na drugih delih telesa,” izpostavlja Barratt, ki sodeluje tudi v odmevnem testiranju nehormonske moške kontracepcijske tabletke v Veliki Britaniji, ki poteka od decembra 2023. Ocenjuje, da testiranje na ljudeh obeta dobre rezultate, ali bi se izdelek lahko pojavil v lekarnah, pa še ne more napovedati.

Je pa ob tem osvetlil še eno težavo, s katero se soočajo raziskovalci moške kontracepcije – in to je veliko število sproščenih spolnih celic.

Tabletka za ženske mora uničiti eno celico, za moške več tisoč

Ženska kontracepcija mora navadno ‘zaustaviti’ le eno spolno celico mesečno, medtem ko moški pri spolnem odnosu proizvede več tisoč spolnih celic. Moška kontracepcija mora tako uničiti vse spolne celice ali pa jih tako deformirati, da ne morejo oploditi ženske spolne celice. Eden izmed načinov deformacije je na primer nezmožnost premikanja semenčic, zaradi česar spolne celice ne dosežejo jajcevoda, kjer pride do oploditve.

Med potencialnimi metodami je tudi preprečevanje plodnosti s pomočjo vitamina A. Ta je namreč nujno potreben za proizvajanje zdravih moških spolnih celic. A tudi ta način namernega preprečevanja plodnosti še ni dobro raziskan, pravi Barrett. Dodaja, da v naslednjih letih pričakuje opazen napredek na področju vseh omenjenih metod.

Campo-Engelstein ni tako optimistična, saj se spremembe obljubljajo že desetletja. Ocenjuje, da bomo v najboljšem primeru novo metodo moške kontracepcije dočakali enkrat v naslednjih desetletjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje