Študija nakazuje nove problematične vplive mikroplastike, tudi pri širjenju raka

Svet 23. Mar 202407:25 0 komentarjev
RAKAVE CELICE - MIKROPLASTIKA
Foto: PROFIMEDIA

Rezultati laboratorijske študije nakazujejo, da bi lahko v rakavih celicah nakopičena mikroplastika pospešila širjenje raka.

Čedalje več raziskav potrjuje negativne učinke mikroplastike, ki se kopiči v človeškem telesu. Ena izmed zadnjih študij pa nakazuje še na en skrb vzbujajoč negativni učinek. Rezultati te študije kažejo, da bi lahko mikroplastika, ki je nakopičena znotraj rakavih celic, pospeševala njihovo širjenje.

Raziskava je bila sicer opravljena na rakavih celicah, gojenih v laboratoriju, zato je v tej fazi težko predvidevati, ali se enako dogaja tudi izven laboratorijskih pogojev, torej v telesih bolnikov z rakom. Prav tako se mikroplastika, uporabljena v omenjeni študiji, po obliki in specifikah razgradnje nekoliko razlikuje od mikroplastike iz okolja zunaj laboratorija.

Kljub temu ugotovitve laboratorijske študije raziskovalce zelo skrbijo. Kot je za portal Live Science dejal Nicholas Chartres, ki se s preučevanjem mikroplastike ukvarja na univerzi v San Franciscu in univerzi v Sydneyju, so tovrstne študije zgodnji opozorilni znaki za ukrepanje.

Dosedanje študije na laboratorijsko gojenih celicah in miših so že pokazale, da lahko mikro in nanoplastika, ki jo v telo med drugim lahko dobimo z vdihavanjem ali pitjem vode iz plastenke, prodre skozi celične membrane, se tam kopiči in sproži celični stres. Manj pa je bilo znano, kako se mikroplastika obnaša pri deljenju celic.

Celice z mikroplastiko migrirale hitreje

Omenjena študija je zdaj pokazala, da se nakopičena mikroplastika pri deljenju celic prenaša in ostaja tudi v novih generacijah celic.

Kot je pojasnila soavtorica študije Verena Pichler z Univerze na Dunaju, so raziskovalci rakave celice debelega črevesa in danke izpostavili različno velikim delcem mikro in nanoplastike. Skladno z nekaterimi prejšnjimi znanstvenimi dognanji delci s premerom 10 mikrometrov (0,01 milimeter) niso mogli vstopiti v celice, medtem ko so manjši delci vanje vstopili in se tam kopičili.

Raziskovalci so nato preverili, kaj se z nakopičeno mikroplastiko zgodi ob deljenju rakavih celic. Ugotovili so, da so se delci porazdelili med na novo razdeljene celice, ob tem pa opazili, da so bile celice, izpostavljene mikroplastiki, tudi bolj mobilne od tistih, ki mikroplastiki niso bile izpostavljene.

Dejstvo, da so celice, izpostavljene mikroplastiki, migrirale hitreje kot neizpostavljene celice, tako nakazuje na to, da bi lahko mikroplastika spodbujala in pospeševala nastanek novih metastaz raka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!