Prebilič za podporo prosil tudi SD, Brglez o “neumni” zahtevi iz Gibanja Svoboda

N1 volilna soočenja 18. Okt 202219:52 3 komentarji

Ali bo predsedniški kandidat Vladimir Prebilič, ki mu javnomnenjske ankete ne napovedujejo uvrstitve v drugi krog, kandidiral za župana Kočevja? Kaj "neumnega" so po besedah Milana Brgleza v zameno za podporo pri njegovi kandidaturi od njega zahtevali v stranki Gibanje Svoboda premierja Roberta Goloba? Tudi o tem je tekla beseda v tretjem predvolilnem soočenju na N1 Slovenija.

Predsedniški kandidat Vladimir Prebilič in Milan Brglez sta v tretjem soočenju na N1 med drugim odgovarjala na vprašanji o planu B in podpori.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je letos pred predsedniškimi volitvami s kolegi župani najprej tipal teren za državnozborske volitve. Na koncu na njih ni kandidiral, pač pa se je podal v tekmo za predsednika republike. A mu javnomnenjske raziskave ne napovedujejo uvrstitve v drugi krog. Zato ga je voditelj Miha Orešnik podobno kot prejšnji teden – vprašal, ali bo ponovno kandidiral za župana Kočevja, vložitev za kandidaturo ima namreč le še dva dni. A tudi v tokratnem soočenju Prebilič ni odgovoril, ali bo ponovno vložil kandidaturo za župana Kočevja (ta bi sicer bila že četrta zapovrstjo). “Do 19. ure v četrtek imam čas in vam bom tudi sporočil. To mi tudi zakon omogoča,” je pristavil Prebilič.

Vprašanja, ali je tovrstno taktiziranje pošteno do volilcev, njegov profesorski kolega z ljubljanske Fakultete za družbene vede Milan Brglez ni želel komentirati, saj da “to ni ključno v tem trenutku”. Brglez se je moral sicer za to, da je dobil podporo Gibanja Svoboda, odreči funkcijam v svoji matični stranki SD.

Na vprašanje, ali je premier Robert Golob od njega zahteval, da se odpove tudi funkciji evropskega poslanca, je odvrnil: “Ne, njemu ni nikoli nič takega prišlo na pamet. Mogoče je bila še kakšna druga zahteva.” Voditelj soočenja ga je nato pozval, naj pojasni, kakšno zahtevo ima v mislih. “Neumna, s političnega vidika,” je dejal Brglez. “Zdaj nas pa sploh zanima,” je voditelj Orešnik ponovno izzval Brgleza, kar je nasmejalo prisotne v studiu. “Ko prideš do takih pogajanj, lahko dobiš tudi idejo – pa ne nujno on (Golob op.p.), ampak ljudje v njegovi stranki, da bi bilo mogoče dobro, da nisi poslanec Socialnih demokratov. To je pa vprašanje identitete, o katerem se ne mislim pogajati. Je pa povsem logično, da ne moreš imeti visokih funkcij v eni stranki, če predstavljaš oziroma si skupen kandidat dveh. Ne vem, kolikokrat moram to pojasnjevati, ker je to najbolj logična zadeva na tem svetu za politični prostor,” je pojasnil Brglez. 

Prebilič je za tri kandidate, ki so na prvih treh mestih vseh dosedanjih anket – Logarja, Brgleza in Natašo Pirc Musar – dejal, da v drugem krogu ne bi podprl nikogar med njimi, saj da niso neodvisni. Na vprašanje, ali to govori iz užaljenosti, ker ni dobil podpore parlamentarnih strank, saj je Prebilič po informacijah N1 pri svoji nekdanji stranki SD preverjal, ali obstaja možnost, da bi ga podprli, odgovoril: “Nikakor nisem užaljen, sem pa, preden se je gospod Brglez pojavil, šel k njej na kavo (Tanji Fajon op. a.), a možnosti za sodelovanje ni bilo. In ni nobene zamere.”

Podkast: soočenje lahko tudi poslušate

Celotno soočenje si lahko ogledate na vrhu članka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje