Novembra bodo javni uslužbenci na račune prejeli občutno višje zneske

Slovenija 19. Okt 202205:30 12 komentarjev
Evro, denarnica, bankovci
PROFIMEDIA

Javni uslužbenci bodo novembra prvič prejeli višje plače. Hkrati bodo z oktobrsko plačo prejeli tudi poračun regresa in poračun višjega nadomestila za prehrano.

Javni uslužbenci bodo novembra prvič občutili višje plače. S prvim oktobrom se je namreč vrednost plačnih razredov zvišala za 4,5 odstotka. Skupaj z višjo plačo bodo prejeli tudi poračun višjega nadomestila za prehrano. To se je s 1. septembrom povišalo s 4,94 na 6,15 evra. Novembra bodo tako za septembrsko in oktobrsko prehrano skupaj prejeli približno 155 evrov. Poleg višjih plač in poračuna nadomestila za prehrano bodo javni uslužbenci prejeli tudi dodatek k regresu oziroma poračun, so nam sporočili z ministrstva za javno upravo.

Višina dodatka k regresu, ki ga bodo dobili javni uslužbenci, je odvisna od plačnega razreda, giba pa se od 100 do 300 evrov neto. Koliko bo dobil kdo, lahko pogledate v spodnji tabeli.

Uslužbenci, ki so razvrščeni do 24. plačnega razreda, bodo prejeli 300 evrov, od 25. do 30. plačnega razreda bodo prejeli 250 evrov, od 31. do 35. plačnega razreda bodo dobili 200 evrov, od 36. do 40. plačnega razreda pa 150 evrov. Za uslužbence, ki so razvrščeni v plačne razrede od 41. do vključno 50., pa 100 evrov. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo, gre za neto zneske. Tudi sicer je regres neobdavčen do višine povprečne bruto plače v Sloveniji, ki za zadnje tromesečje znaša slabih 2.000 evrov bruto.

Aprila še en dvig plač

Večini v javnem sektorju se bodo po dogovoru med vlado in sindikati plače dvignile še enkrat, in sicer s 1. aprilom prihodnje leto, za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstoten dvig. Iz tega povišanja bodo izvzeti zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so se jim plače povišale z dogovorom novembra lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje