Spopad Milana Brgleza in Anžeta Logarja: “Kdaj pa sem branil Janšo?” (VIDEO)

N1 volilna soočenja 18. Okt 202218:55 12 komentarjev

V predzadnjem predvolilnem soočenju na N1 Slovenija sta precej ostrih mnenj izmenjala evropski poslanec in skupni kandidat koalicijskih strank SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez in poslanec SDS Anže Logar, ki kandidira s podpisi volilcev. Brglez Logarju očita, da je bil dober obrtnik na zunanjem ministrstvu, dokler se ni vmešal prvak SDS Janez Janša. Medtem Logar besedo "obrtnik" dojema kot osebno žalitev.

Milana Brgleza je voditelj Miha Orešnik najprej soočil z očitki o domnevnih nepravilnostih v času, ko je bil predsednik Šahovske zveze Slovenije. Njegova izvolitev naj bi bila namreč vezana na sponzorsko pogodbo z državnimi Slovenskimi železnicami v višini 200.000 evrov, kar je Brglez zavrnil in poudaril, da je omenjeno pogodbo v imenu zveze podpisala sekretarka.

Brglez trdi, da pogojevanja nastopa funkcije ni moč najti v zapisniku občnega zbora Šahovske zveze marca 2019, ko so volili novo vodstvo. A je portal MMC objavil zapisnik seje, na kateri je bil Brglez izvoljen, prav tako so objavili sponzorsko pogodbo. Iz obeh dokumentov izhaja, da ne drži, da Brglezova izvolitev ni bila pogojena s sklenitvijo te sponzorske pogodbe.

Mirko Bandelj, nekdanji generalni sekretar vlade iz časov LDS, ki je član upravnega odbora Šahovske zveze, je sodeč po tem zapisniku dejal, da so sponzorji vezani na izvolitev vodstva po predlogu upravnega odbora. Prav tako iz sponzorske pogodbe izhaja odložni pogoj, ki je, da občni zbor Šahovske zveze, torej sponzoriranca, izvoli novo vodstvo, in sicer po predlogu upravnega odbora – kandidat upravnega odbora pa je bil prav Brglez.

“Povsem drži, kar sem govoril do zdaj. Sam nisem sklenil te pogodbe. S to pogodbo nimam nič. “Nisem tudi podpisan na njej, nisem pogojeval celotne zadeve,” je dodal in nadaljeval, da vse skupaj škoduje slovenskemu šahu. A voditelj je opozoril, da je ključni problem v tem, da ima SD, iz katere prihaja Brglez, pomemben vpliv v državnih Slovenskih železnicah. Iz krogov SD je namreč pomočnik generalnega direktorja in se zastavlja vprašanje, ali gre za delitev denarja iz državnega podjetja po politični liniji in ali bi kakšna druga zveza, ki ne bi imela politika za predsednika, lahko prišla do takšne sponzorske pogodbe.

“Ne vem, vprašajte druge zveze, na kakšen način pridejo do svojih sponzorskih sredstev. Bil sem nagovorjen s strani upravnega odbora, da kandidiram. Kandidiral sem s programom, v katerem ni bilo nikakršnega pogojevanja. Te pogodbe nisem ne pogajal, ne podpisal.” Na vprašanje voditelja, ali se mu po tem, ko je prevzel vodenje zveze, to ni zdelo sporno, je Brglez odgovoril, da pogodbe ni prebral, a da jo je pogledal zdaj, ko je prišlo do njegove diskreditacije oziroma diskreditacije slovenskega šaha. “Zadevo sem pregledal. Tisto, kar vem, je, da je bila pogodba sklenjena prej – in da na njej ni mojega podpisa.”

Poslanca SDS Anžeta Logarja, ki sicer kandidira s podpisi volilcev, pa preseneča odložni pogoj, “ki je vezan na personalno imenovanje nekoga”. “Če bi v času, ko sem preiskoval bančno kriminaliteto, našel kreditni predlog, kjer bi odobritev kredita vezali na imenovanje posameznika, bi zagotovo ta posel podrobneje preiskoval.” Po njegovem mnenju to meče slabo senco tako na državno podjetje kot na podobne predloge. “Mislim, da je z davkoplačevalskim denarjem iz državnih podjetij, ki so tudi v našem skupnem upravljanju, treba skrbno ravnati,” je ocenil in dodal, da je prav zato ključna transparentnost.

Logar: Kdaj sem branil Janšo?

Milan Brglez je v zadnjih treh intervjujih dejal, da je bil Anže Logar dober obrtnik na zunanjem ministrstvu, dokler se ni vmešal prvak SDS Janez Janša. Ko pa je dobil Janšev ukaz, pa mu je po Brglezovi oceni prejšnji zunanji minister sledil. Ali te besede Logarja žalijo? “Če nekomu, ki je zunanji minister, rečeš, da je obrtnik, verjetno gre za neko osebno žalitev. Ne vem, zakaj moraš tak izraz uporabiti za zunanjega ministra. Menim, da moramo vsi, ki smo v Sloveniji na odgovornih funkcijah, sodelovati.” Zato po njegovem mnenju ne sme prihajati do kakršnih koli žalitev. “V zunanji politiki, ki je bolj na očeh tujih držav, je smiselno uporabiti dostojno kulturo.”

Medtem Brglez očitke Logarja, da gre za žalitev, zavrača. “Pojasnjujem razliko med tistim, kar je počel kot vodja diplomacije, ki je po definiciji tudi obrt. Ni zgolj obrt, je tudi obrt. Tisti del je bil opravljen v redu.” A se je po besedah Brgleza zalomilo, ko je dobil navodilo z vrha oziroma ko je bilo treba braniti lik – ali tisto, kar je v odnosu do evropskih institucij počel Janša. “Tukaj pa je problem. Od žalitev, ki so letele na poslance evropskega parlamenta.” In v mislih imel Sophie in t’ Veld, ki je lani vodila misijo EP, ki je preverjala stanje vladavine prava in svobode medijev pri nas.

“Katero žalitev pa sem izrekel?” je Logar izzval Brgleza. Ta je odvrnil, da je imel v mislih tisto, ko je bilo treba “braniti to, kar je naredil Janez Janša.” “Kje pa sem branil?” je Logar ponovno pozval Brgleza. “Jah, če ne že kje drugje, ste branili v našem parlamentu.” “Kdaj, kje,” Logar ni odnehal. “Bom moral zdaj vsako stvar raziskovati do konca, zaradi tega, da bi lahko postavil točko, kjer pa se te zadeve razlikujejo,” je dejal Brglez.

Nadaljeval je o poročilu oziroma depeši, ki je govorila o slovenskem medijskem prostoru, ki jo je na Svet Evrope poslalo zunanje ministrstvo, ki ga je takrat vodil Anže Logar. “Seveda se tam pripravljajo depeše, seveda so bili poslanci, ko so razpravljali o celotni zadevi – z manj znanja – soočeni s tem, da jih obrtniško zaobidete. To smo takrat vse doživeli,” je Brglez očital Logarju, ki je odgovoril, da želi konkretne primere.

“Nobeden od predstavljenih primerov ne naslavlja tega, kar je gospod Brglez rekel, da sem se kot nekakšna štartna pištola vžgal, ko je nekdo rekel, kaj moram storiti. Zunanje ministrstvo sem vodil po lastnih načelih. Tako kot sem smatral, da je prav. Vsi mi priznavajo, da smo v času mojega ministrovanja na področju zunanje politike naredili velike premike naprej,” je odvrnil Logar in dodal, da mu je to priznal celo Brglezov morebitni svetovalec v primeru izvolitveIvo Vajgl. “Ne razumem, kje nisem ravnal kot zunanji minister, ampak kje naj bi deloval po diktatu predsednika vlade,” je še poudaril Logar.

Celotno soočenje si lahko ogledate na vrhu članka.

Podkast: soočenje lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje