Uradno: minimalna plača se dviguje na 1.074,43 evra

Gospodarstvo 12. Jan 202214:24 > 13. Jan 2022 08:06 7 komentarjev
denarnica
Profimedia

Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom od 1. januarja letos znaša 1.074,43 evra bruto. Posledično se viša minimalna postavka za študentsko delo, zaradi rasti cen živil pa tudi nadomestilo za malico za javni sektor.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je v začetku leta napovedal, da bo dvig minimalne plače usklajen z decembrsko letno inflacijo, ki je bila 4,9-odstotna.

Danes je ta dvig potrjen z objavo v uradnem listu: minimalna plača se sviguje s 1.024,24 na 1.074,43 evrov bruto. To je okrog 760 evrov neto.

Za delodajalce previsok, za sindikate prenizek dvig

S predlogom ministra socialni partnerji niso bili zadovoljni.

Tako so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) prepričani, da tak dvig minimalne plače pomeni veliko dodatno obremenitev gospodarstva.

Po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa bi moral biti dvig še višji (sami so že jeseni predlagali 10,6-odstotni dvig).

Dvig minimalne postavke za študentsko delo

Kot so nam povedali na ministrstvu, bo v kratkem v uradnem listu objavljena tudi odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače.

“Najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov bo znašala 6,17 evra,” pravijo na ministrstvu. Minimalna postavka študentskega dela se bo tako zvišala za 0,28 evra (danes je 5,89 evra).

Dvig nadomestila za malico

Nadomestilo za prehrano med delom za javni sektor se vsakega pol leta usklajuje s količnikom rasti cen prehrambnih izdelkov za preteklo polletje. Ta je pokazal na 1,8-odstotno rast cen hrane.

Posledično se nadomestilo dviguje s 4,39 na 4,79 evra na dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje