Minister Logar bi razkril podatke o zamrznitvi premoženja oligarhov pri nas

Slovenija 21. Mar 202221:32 > 22:04 3 komentarji
Anže Logar
Egon Parteli/N1

Vlada je sprejela novelo zakona o omejevalnih ukrepih, ki omogoča zaseg morebitnega premoženja ruskih oligarhov in drugih sankcioniranih Rusov v Sloveniji. Koliko sredstev ruskih predstavnikov, ki jih je treba zamrzniti, je pri nas, za zdaj ni znano, saj po besedah ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja konkretnega primera še niso imeli. Ko bo Furs posredoval informacije te vrste, minister ne vidi težav, da bi se ti podatki tudi javno razkrili.

Evropska unija (EU) je zaradi vojne v Ukrajino doslej sprejela štiri svežnje sankcij proti Rusiji, med drugim je 685 posameznikov in 14 pravnih oseb kaznovala z zamrznitvijo premoženja. Kot smo poročali, je slovenska vlada sprejela uredbo, v kateri določa, da za izvajanje finančnih omejevalnih ukrepov EU skrbijo banke, upravljalci skladov, borza, zavarovalnice in Finančna uprava RS (Furs). Te institucije morajo pregledati, ali imajo osebe s seznama pri nas kakšno nepremičnino, bančni račun, denar v skladih, delež v podjetju oziroma plovilo.

Kot organe, ki nadzirajo uveljavljanje finančnih omejitev, je določila Banko Slovenije, Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN). Vsi našteti morajo o morebitni zamrznitvi sredstev ali gospodarskih virov poročati zunanjemu ministrstvu. Določene so tudi kazni za institucijo, ki o premoženju ne bi poročala in ga zamrznila. Več o tem v prispevku: Če imajo ruski oligarhi kaj premoženja tudi pri nas, ga bo Slovenija zasegla.

Minister ne vidi težave, da se podatki tudi javno objavijo

Zunanji minister Aleš Logar je danes v Bruslju na vprašanje, koliko je v Sloveniji sredstev ruskih predstavnikov, ki jih je treba zamrzniti, odgovoril, da konkretnega primera še niso imeli. Ko bo Furs posredoval prvo informacijo te vrste, minister ne vidi težave, da se ti podatki tudi javno objavijo.

Logar je ob tem pojasnil, da je vlada po dvoletnem usklajevanju sprejela novelo, ki bistveno opolnomoči vlado pri izvajanju sankcijskih režimov. “Prejšnja zakonodaja je bila rahlo invalidna,” je dejal minister. Tudi zato se je po njegovih navedbah zgodil primer iranskega pranja denarja v NLB.

Novi zakon to odpravlja in daje organom, kot sta Furs in geodetska uprava, vse pristojnosti, da izvajajo nadzor in da v primeru posameznika ali pravne osebe na kazenskem seznamu EU z nepremičnino v Sloveniji izvedejo plombo na premoženju. Ministrstvo za zunanje zadeve pa po njegovih navedbah zbira vse te informacije kot neke vrste lijak, tako da je na enem mestu zbrano vse, kar so organi ugotovili in izvršili.

Kot je danes poročal spletni portal Ostro.si, je v Sloveniji registrirano zasebno letalo ruskega oligarha Sergeja Adonjeva. Njegov operater je po poročanju spletnega medija slovensko podjetje Elitavia, ki ima tuj kapital. Adonjev sicer ni na evropskem seznamu sankcioniranih Rusov.

Logar je danes v Bruslju komentiral tudi zamisli o vzpostavitvi sklada, kamor bi se stekal denar, ki je sedaj zamrznjen na računih ruskih oligarhov ali državnih institucij, za poplačilo škode, ki nastaja v članicah ob sprejemanju sankcij proti Rusiji zaradi invazije Ukrajine. O tem je pred dnevi v Versaillesu govoril premier Janez Janša.

Na vprašanja, ali so ministri danes razpravljali o tem, ali je to realna možnost in ali je to sploh pravno izvedljivo, je Logar odgovoril, da bi bilo to pošteno, a da je nekaj zakonodajnih oziroma pravnih omejitev. Posamezne države iščejo rešitev. Nizozemska je predlagala tak zakon in išče pravno utemeljitev takšnega postopka. Tudi Velika Britanija napoveduje, da bo šla v to smer. Več takih pozivov je in razmišlja se v smeri, da bi lahko tako poplačali škodo, ki jo Rusija povzroča Ukrajini z bombardiranjem, je še povedal Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje