Minister Mesec si je premislil: na opomin v zadevi Brščič se bo pritožil

Slovenija 14. Nov 202309:30 > 09:39 13 komentarjev
Luka Mesec
Luka Mesec (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Če je minister za delo Luka Mesec prejšnji teden zatrjeval, da se na sodbo okrajnega sodišča v Trbovljah, ki mu je zaradi navedb o nekdanjem predsedniku Domovinske lige Bernardu Brščiču izreklo sodni opomin, ne bo pritožil, si je sedaj premislil. Kako pojasnjuje novo odločitev?

Okrajno sodišče v Trbovljah je ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu prejšnji teden izreklo sodni opomin zaradi izjav o nekdanjem predsedniku Domovinske lige Bernardu Brščiču. Mesec je namreč Brščiča konec leta 2018 v državnem zboru še kot poslanec in pozneje tudi v televizijski oddaji označil za fašista.

Po izrečenem sodnem opominu je Mesec dejal, da se nanj ne bo pritožil. “Nimam problema sprejemati odgovornosti za svoje besede ali dejanja (za razliko od kakšnega političnega kolega). A hkrati ne morem mimo dejstva, da je Brščič, ki ima za sabo leta hujskaštva, odšel s sodišča nekaznovan. Danes je sodišče postavilo standard. Pričakujem, da bo odslej proti sovražnemu govoru nastopalo vsaj tako odločno,” je odločitev sodišča takrat komentiral na družbenem omrežju Facebook.

Sedaj pa si je premislil in bo vložil pritožbo. “Za pritožbo sem se odločil po pozivih civilne družbe, da v tem primeru ne gre samo zame, ampak za prihodnjo sodno prakso na Slovenskem. Sodba sodišča svobodo govora postavlja na glavo. Daje jo tistim, ki rušijo civilizacijske standarde – kaznuje pa tiste, ki na to opozarjamo,” je za N1 povedal Luka Mesec.

Brščič poleg kazenske vložil tudi odškodninsko tožbo

Spomnimo. Potem ko je Mesec Brščiča konec leta 2018 v televizijski oddaji označil za fašista, mu je nekdanji predsednik Domovinske lige v kazenski tožbi očital razžalitev. Za razžalitev, ki je storjena v tisku, po radiu, televiziji, z drugim sredstvom javnega obveščanja, na spletnih straneh ali javnem shodu, je predvidena denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev.

Brščič je zoper Mesca vložil tudi odškodninsko tožbo, a jo je prvostopenjsko sodišče junija zavrnilo. Postopek še ni pravnomočen, na odločitev sodišča v tej zadevi se je pritožil Brščič. V tožbi nekdanji politik od Mesca zahteva 4.000 evrov odškodnine in javno opravičilo v državnem zboru.

Tožbo proti Mescu je zaradi ministrovih besed vložil tudi davčni svetovalec Rok Snežič. Tožba se nanaša na izjavo Mesca, da je Snežič kriminalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje