Minister Poklukar z bosanskim kolegom: Migracije so skupna naloga držav v regiji

Slovenija 29. Sep 202313:24 0 komentarjev
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar
minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: Luka Dakskobler /BOBO)

Slovenski notranji minister je z bosanskim kolegom govoril o migracijah, predstavil mu je skupno pobudo Slovenije in Hrvaške. Poklukar je ponovno izpostavil, da je učinkovito upravljanje migracij skupna naloga držav v celotni regiji in širše, pri tem pa je ključno dobro mednarodno sodelovanje.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je danes z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Nenadom Nešićem po telefonu pogovarjal o zunanji dimenziji migracij in zaključkih četrtkovega zasedanja Sveta EU za notranje zadeve v Bruslju, so sporočili z notranjega ministrstva.

Poklukar je Nešiću predstavil skupno pobudo Slovenije in Hrvaške, ki sta jo naslovila na evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, da se Evropska komisija čim hitreje in aktivneje zavzame za sklenitev statusnega sporazuma med Evropsko mejno in obalno stražo (Frontex) in Bosno in Hercegovino.

Ob tem je ponovno izpostavil, da je učinkovito upravljanje migracij skupna naloga držav v celotni regiji in širše, pri tem pa je ključno dobro mednarodno sodelovanje. Nešić je ob tem Poklukarja seznanil s trenutnim stanjem na področju migracij v Bosni in Hercegovini.

Poklukar se je v četrtek ob robu zasedanja notranjih ministrov EU v Bruslju sestal tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem. Govorila sta o skupnih aktivnostih za preprečevanje nezakonitih migracij, pri čemer sta se strinjala, da je izvor problema v tretjih državah.

Zato sta evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson pozvala, naj se komisija bolj angažira pri dogovarjanju o sporazumu med BiH in agencijo Frontex. Ta bi omogočil, da bi Frontex pomagal pri varovanju meja po celotnem ozemlju BiH. Komisarka je po Božinovićevih besedah zagotovila, da bo storila vse, kar lahko, o tem pa bo kmalu govorila tudi z oblastmi BiH.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!