Minister Poklukar: Že danes bom odredil notranjo revizijo izbire podjetja Minis

Slovenija 09. Mar 202310:05 > 11:58 7 komentarjev
Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Komisija za nadzor javnih financ je vzela pod drobnogled postopek oddaje javnega naročila za odstranitev panelne ograje na meji s Hrvaško. Kot je znano, je posel – tako kot pri postavljanju ograje pred osmimi leti – dobilo podjetje Minis. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je napovedal, da bo že danes odredil izredno notranjo revizijo tega projekta.

Komisija za nadzor javnih financ je na zahtevo poslancev Nove Slovenije obravnavala “sum netransparentnosti in resnih korupcijskih tveganj pri postopku oddaje javnega naročila za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško”.

Kot je znano, je ministrstvo za notranje zadeve za odstranitev panelne ograje na meji s Hrvaško, ki naj bi stalo sedem milijonov evrov, izbralo istega ponudnika, kot je ograjo postavljal – podjetje Minis, proizvodnja in storitve, d. o. o. Kot so izpostavili pobudniki današnje seje, je postopek izbire izvajalca že ob postavljanju ograje sprožil odmevno afero, in sicer zaradi netransparentnosti izbora in potencialnih korupcijskih tveganj. Enake pomisleke pa po njihovih navedbah sproža tudi izbira Minisa za odstranitev ograje.

Preberite še: Sedem milijonov evrov za odstranitev ograje v naslednjih štirih letih

Tega se očitno zavedajo tudi na notranjem ministrstvu. Minister Boštjan Poklukar je namreč napovedal, da bo že danes odredil izredno notranjo revizijo celotnega projekta. Kot je dejal, sicer verjame, da so strokovne službe izbiro izpeljale zakonito in transparentno, revizija pa naj bi vendarle ugotovila, ali je prišlo do kakšnih zlorab notranjih informacij oziroma do nepravilnosti. “Če kaj ni bilo v redu, bomo ukrepali, če je bilo vse v redu, bomo to jasno sporočili,” je poudaril. Poklukar je poslancem tudi povedal, da rok za podpis pogodbe z Minisom še ni potekel in da torej pogodba še ni podpisana.

Zastopnica Minisa: Gre za politično obračunavanje, ki so ga sprožila konkurenčna podjetja

Na očitke, da je podjetje posel za postavitev ograje dobilo brez javnega razpisa in brez potrebnih referenc, se je odzvala zastopnica podjetja Minis Nina Bojović. Spomnila je na begunski val 2015, zaradi česar je bilo treba začasne tehnične ovire postaviti čim hitreje. Minis, ki je ograjo postavljal brez armiranih betonskih stebrov, pač pa s temeljnimi vijaki, je tako lahko ta posel izvedel petkrat do desetkrat hitreje kot druga podjetja, kar je bila njihova prednost. Kar pa se tiče razpisa za odstranjevanje ograje, pa po njenih besedah Minis ni bilo edino podjetje, ki je poznalo njeno traso. Tako je eno izmed podjetij, ki se je prijavilo na razpis, leta 2020 dobilo posel za vzdrževanje ograje, je dejala.

Po njenih besedah se podjetje Minis uporablja za politično obračunavanje, ki so ga sprožila konkurenčna podjetja “ki financirajo ene izmed strank, ki so danes v državnem zboru”. Po njenih besedah gre pri tem za gospodarski kriminal.

Vir: STA

Predlagatelji seje so izpostavili, da je bilo podjetje Minis pred osmimi leti za izvedbo naročila postavitve ograje izbrano brez javnega razpisa, zgolj s postopkom pogajanj. Pred pridobitvijo posla ni imelo opaznejših projektov, med njegovimi dotedanjimi posli sta bili na primer ograditvi ljubljanskega živalskega vrta in celjske bolnišnice, imelo je le enega zaposlenega in 200.000 evrov letnih prihodkov. V NSi ocenjujejo, da je bilo tudi pri tokratni izbiri Minisa za odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško to podjetje v primerjavi z drugimi ponudniki v privilegiranem položaju. Naročnik namreč v razpisni dokumentaciji ni objavil poteka tehničnih ovir na terenu, tisti ponudniki, ki niso poznali natančne trase, zato niso mogli pripraviti kvalitetnih ponudb.

Ministrstvo zavrača očitke: Izbira ponudnika je bila transparentna in zakonita

“V NSi menimo, da je bil postopek oddaje javnega naročila za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško izveden netransparentno in v nasprotju s temeljnimi načeli zakona o javnem naročanju,” so poudarili predlagatelji seje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje