V 45 domovih za starejše bi ponovno dražili, jim bo minister ugodil?

Slovenija 01. Nov 202306:02 14 komentarjev
Dom za starejše
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Nekateri domovi za starejše občane tik pred koncem leta znova višajo oskrbnine. Na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki mora dati soglasje k dvigu cen v posameznem domu, so prejeli 45 vlog za podražitev. Vloge še pregledujejo. Tako še ni jasno, ali bodo podražitev tudi dovolili.

Med tistimi, ki te dni dražijo storitve za stanovalce, je Dom starejših občanov Polde Eberl v Izlakah, kjer so cene višali že julija.

Na spletni strani imajo že objavljen nov cenik, ki velja od 1. oktobra dalje. Cena najnižje stopnje oskrbe v dvoposteljni sobi se bo zvišala za 4,9 odstotka, s 23,47 na 24,63 evra na oskrbni dan.

Cena najvišje, četrte stopnje oskrbe v dvoposteljni sobi pa za 4,4 odstotka, s 37,41 na 39,04 evra dnevno, nam je pojasnila direktorica Mateja Černi.

Kot razlog je navedla dvig stroškov dela in tudi dela drugih stroškov, predvsem energije in prehrane, ki ga je do konca junija kril proračun, takrat pa se je ukrep iztekel.

Julija smo pisali, da je minister Simon Maljevac domovom obljubljal rešitev (govorilo se je o podaljšanju proračunskega financiranja), a ga je ministrstvo za finance zavrnilo.

Simon Maljevac, Luka Mesec
Simon Maljevac in Luka Mesec (Borut Živulović/BOBO)

Takrat so na Maljevčevem ministrstvu zatrjevali, da letos ne bo več nobene izredne uskladitve, septembra pa so jo vseeno omogočili. V nekaterih domovih so opozorili, da bodo morali sicer zaradi rasti stroškov odlagati pomembne naložbe.

Prejeli 45 vlog

Na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki mora dati soglasje k dvigu cen v posameznem domu, so nam povedali, da so v začetku oktobra prejeli 45 vlog. Tu povejmo, da imamo v Sloveniji okoli 110 domov za starejše.

“Nekateri zavodi so nam poslali vlogo za zvišanje cen v mesecu oktobru, nekateri pa za zvišanje cen v mesecu novembru,” so nam povedali na ministrstvu.

Na vprašanje, kdo vse je zaprosil za dvig, so nam odgovorili, da vlog še niso pregledali. Za soglasje ministrstva za dvig cen so lahko prosili tisti, ki so v prvem polletju s storitvijo ustvarjali izgubo, ali tisti, ki glede na lastno oceno prihodkov in odhodkov v drugem polletju pričakujejo izgubo.

Na ministrstvu bodo v primeru, če kakšna vloga za uskladitev ni ustrezna, do začetka novembra (v 30 dneh po prejemu vloge) izvajalca pozvali k popravkom oziroma dopolnitvi. V nasprotnem primeru pa bo veljalo, da je postopek zaključen in cena veljavna.

Po objavi članka so nas z ministrstva za solidarno prihodnost še enkrat poklicali in poudarili, da vloge še pregledujejo ter da dokončna odločitev o podražitvi še ni znana. Kot je razumeti, ni nujno, da bodo domovom tudi dovolili podražitev.

Julija so dražili, tokrat ne

Bojan Kranjc, direktor Deosa, ki je največji zasebni upravljavec domov starejših v Sloveniji, nam je dejal, da tokrat cen ne bodo dvignili. Julija so, kot smo pisali, cene v povprečju dvignili za 4,3 odstotka.

Prav tako tudi Jaka Bizjak, direktor Doma starejših občanov Fužine, ki pa obenem opozarja, da so trenutne cene prenizke, da bi z njimi lahko zagotovili vsa potrebna vlaganja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje