Dikaučič za pravosodnega ministra, Kozlovič funkcija prenehala

Slovenija 04. Jun 202115:26 > 22. Jun 2021 09:29 0 komentarjev
Ministrstvo za pravosodje
Denis Sadiković/N1

Stranka SMC je za novega pravosodnega ministra predlagala stečajnega upravitelja Marjana Dikaučiča. V državnem zboru so predlog za njegovo imenovanje že prejeli, obenem so na zadnji dan zakonsko določenega roka prejeli tudi odstopno izjavo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič.

Po tem ko je ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič pred tednom dni podala svojo odstopno izjavo, so v SMC za novega pravosodnega ministra predlagali stečajnega upravitelja Marjana Dikaučiča. Predlogu SMC je sledil tudi predsednik vlade Janez Janša, njegov predlog za imenovanje so v državnem zboru že prejeli.

Kdo je Marjan Dikaučič

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V SMC pa so dodatno pojasnili, da je oktobra 1981 rojeni Dikaučič naziv diplomirani pravnik pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na Višjem sodišču v Ljubljani. Pravniški državni izpit je opravil leta 2009 in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Svoja znanja in izkušnje je tako pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih.

Po opravljenem strokovnem izpitu za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije in podeljenem dovoljenju je začel opravljati funkcijo upravitelja. V zadnjem obdobju se v pretežni meri posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, so še navedli v stranki.

Odločitev temelji na programski prioriteti stranke

Ob Dikaučiču je bil kandidat stranke za ministrski položaj še pravnik Marko Starman, ki je veljal za favorita.

Izvršni odbor SMC je za pogovor z dvema kandidatoma in predsednikom vlade pooblastil predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki je pogovore tudi opravil in danes na Twitterju zapisal, da sta podporo izvršnega odbora stranke imela oba kandidata. Vsak izmed njiju ima tudi svoje prednosti, za Dikaučiča pa so se odločili glede na programske prioritete stranke.

“Končna odločitev temelji na tem, da je programska prioriteta naše stranke sprememba stečajne zakonodaje za bolj učinkovite, transparentne in hitre postopke,” je zapisal Počivalšek. Iz tega zapisa je mogoče razbrati, da se stranka oddaljuje od prioritet, ki jih je na čelu pravosodnega ministrstva postavila Kozlovič in da želijo ob rob potisniti teme, kot je izbira evropskih delegiranih tožilcev.

V krogih ministra za gospodarstvo zagotavljajo, da končne odločitve za predlaganega kandidata ni sprejel predsednik vlade, ampak predsednik stranke SMC.

https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1400792954973917185?s=20

Vodja poslanske skupine Gregor Perič je že v četrtek dejal je, da ima Starman politične izkušnje, Dikaučič pa je strokovnjak na področju stečajev, ki sodijo med prioritetna področja, potrebna zakonodajne ureditve. Podobno je Perič sporočil tudi danes, ko je na Twitterju zapisal, da želijo v stranki SMC modernizirati stečajno zakonodajo, ki je programska prioriteta stranke, in jo narediti bolj transparentno in učinkovito.

Po Peričevih navedbah glede stečajne zakonodaje v preteklosti ni bilo narejenega dovolj, zdaj pa po njegovih besedah računajo, da se bo z dodatnim angažmajem tudi to področje dalo urediti, in sicer tako, da na eni strani opredelijo obveznosti dolžnikov in na drugi strani zaščitijo upnike v postopkih.

Zaslišanje pričakovano prihodnji teden

Zaslišanje kandidata pred pristojnim odborom DZ je pričakovati prihodnji teden. Če bo seja dovolj zgodaj, bi lahko že prihodnji teden o kandidatu odločal tudi DZ, sicer pa v prvi polovici tedna za tem, je danes povedal Perič. Težav s podporo Dikaučiču ne pričakuje. Spomnil je, da je za imenovanje ministra potrebna navadna večina oz. večina prisotnih poslancev. Sicer pa po Peričevih ocenah glasovanja ta teden v DZ nakazujejo, da vlada v DZ uživa ustrezno podporo.

Kandidat za ministra se v skladu s poslovnikom DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora nato najkasneje v 48 urah po predstavitvi predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje odbora o predstavitvi kandidata.

Marjan Dikaučič je na mariborski pravni fakulteti diplomiral leta 2006, pripravništvo pa je opravljal na ljubljanskem višjem sodišču, kažejo podatki portala kozjansko.info. Potem je deloval v gospodarstvu, ukvarjal se je tudi s pravnim svetovanjem. Leta 2017 je neuspešno kandidiral za direktorja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Nato je postal stečajni upravitelj.

V DZ le prejeli odstopno izjavo Kozlovičeve

Danes popoldan so v državnem zboru prav tako prejeli odstopno izjavo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič. Rok, v katerem je predsednik vlade odstopno izjavo moral posredovati v državni zbor, bi se iztekel z današnjim dnem, saj jo je ministrica po pošti poslala minuli četrtek.  

Da ga je premier o odstopu Kozlovičeve obvestil danes, je potrdil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič in se ministrici zahvalil za sodelovanje. S tem je Kozlovič prenehala funkcija, tekoče posle pa bo opravljala do imenovanja novega ministra.

Kot določa poslovnik, se morajo poslanci z odstopom ministra po prejemu odstopne izjave seznaniti najpozneje v sedmih dneh. Premier ima nato deset dni, da predlaga novega ministra oziroma obvesti državni zbor, da bo vodenje tega resorja prevzel sam oziroma ga poveril drugemu ministru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!