Tonin: Volitve so možne, ko končamo predsedovanje in sprejmemo proračuna

Slovenija 08. Okt 202112:55 > 14:38 9 komentarjev
Matej Tonin
N1

Predsednik NSi Matej Tonin je komentiral aktualno politično dogajanje. Dejal je, da v stranki razumejo nezadovoljstvo ljudi, a jih ob tem pozval k mirnim protestom ali uporabi pravnih sredstev zoper odločitve vlade. Komentiral je tudi možnost predčasnih volitev. Ministri NSi so ob tem še predstavili prednostne naloge svojih ministrstev do konca mandata.

Minister za obrambo Matej Tonin, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, vsi iz vrst NSi, so v skupni izjavi predstavili, kaj še imajo v načrtu na svojih ministrstvih do konca mandata. Predsednik NSi pa je pokomentiral tudi dogajanje v državi in proteste, ki vsak teden dosežejo novo vrelišče.

“V NSi bi storili vse, da se stvari umirijo in da se vse skupaj vrne v normalne tirnice. Razumemo ljudi, jezo ljudi, to, da smo vsi siti, utrujeni in naveličani ukrepov, a želimo sporočiti, da za njih ni kriva vlada, temveč virus, ki kroži okoli nas. Po pripovedovanju stroke smo že zelo blizu koncu te epidemije, saj pravi, da bo ta jesen oz. ta zima zadnja, ko se bomo še soočali s tem. Če razumemo ljudi, moramo razumeti tudi njihove proteste, ne razumemo pa nasilnih protestov. Nimamo težav s tem, da protestirajo na miren način, saj živimo v demokratični, pravni državi. Odločitve vlade lahko izpodbijaš tudi s pravnimi sredstvi. Zato bi prosili vse, ki so nezadovoljni, to izrazijo na miren način ali pa uporabijo pravna sredstva,” je napeto ozračje komentiral Tonin. Delo policije je pohvalil in ocenil, da delajo dobro.

“Odgovornost za razmere nosi celotna politika, predvsem pa vladna koalicija, ki bi lahko nekatere stvari izpeljala bolje. /…/ Kakšni tviti so bili popolnoma nepotrebni. V NSi se bomo potrudili, da strasti v koaliciji umirimo, in vse, kar bi lahko dodatno vznemirilo ljudi, damo na stran. Ampak če se bodo politične okoliščine spremenile, virus ne bo šel nikamor. Zdi se mi politikantski pristop, da poskuša opozicija izkoriščati jezo ljudi. Zato bi bilo spodbudno, da bi vsi deli politične skupnosti premislili, kje lahko naredimo korak nazaj. Volitve so praktično za ovinkom. Mi moramo dokončati še dve zadevi – predsedovanje EU in sprejetje proračuna 2022/23. Ko to spravimo pod streho, so takšna ali drugačna politična preigravanja mogoča. Do takrat pa je ključno, da delamo vse za to, da se stvari umirijo,” je dodal Tonin.

“Nam se ne zdi bistvenega pomena, ali mandat končamo aprila, marca ali februarja. Bistveno je, da končamo predsedovanje, ker gre tudi za mednarodni ugled Slovenije, in sprejmemo proračuna. Potem bo čas za politična preigravanja, kalkulacije in dolgotrajno volilno kampanjo,” je o možnosti predčasnih volitev dejal Tonin.

Tonin o STA: Krivi tisti, ki so stali za Veselinovičem

O STA je Tonin dejal, da gre za do skrajnosti spolitizirano vprašanje. “Mi smo to vprašanje nenehoma sprožali na koaliciji, ministri NSi smo z njimi podpisali posebne pogodbe in tako podprli njihovo delo … Čeprav sem sprva verjel, da je krivda obojestranska, zdaj mislim, da so krivi tisti, ki so stali za direktorjem Veselinovičem. Ugotovil sem, da je Urbanija STA pripravljen dati več denarja, kot nalaga zakon. Vlada je ponujala več kot 200.000 evrov, zato težko razumem nekega direktorja, da te ponudbe ne sprejme.”

“Tu je tudi vprašanje dvojnega financiranja – za neko fotografijo je vlada pripravljena plačati 25 evrov, ampak jo potem želi STA še naprej preprodajati.” Zanikal je, da bi želela vlada posegati v uredniško avtonomijo STA, in dodal, da upa, da se bo pod novim direktorjem pogodba podpisala.”

Glede evropskih delegiranih tožilcih pa bi Tonin predlagal kandidata, ki sta se prijavila na prvem razpisu, in te, ki so se prijavili na drugem. “Prepričan sem, da bi na EPPO znali izbrati najbolj primerne. Ne vidim problema v tem, da jih pošljemo več.”

Ministri NSi o svojih projektih

“Moja vizija je razvoj države skozi različne investicije – od majhnih, ki pomenijo boljšo kakovost življenja na podeželju, do več milijonskih. Ključno je, da vse te investicije, ki jih izvajamo, vodijo v boljšo kakovost življenja v mestih in na podeželju. Vpeljali bomo e-vinjeto, gradimo drugi tir, gradimo tretjo razvojno os. Gradimo energetsko neodvisnost Slovenije, ki je v teh časih ključna. Gradimo kolesarske poti, hodnike za pešce … Vse te investicije gradimo brez dodatnih aneksov, kar je zlasti pomembno pri drugem tiru,” je predstavitev dela na ministrstvu za infrastrukturo začel Vrtovec. Napovedal je tudi začetek gradnje Emonike, nove železniške postaje v Ljubljani, in dodal, da bodo “naredili vse, da bo od Maribora do Ljubljane z vlakom 55 minut”, in pripravili plan za gradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem.

“Naša vizija je tudi digitalna in napredna Slovenija. Kot najbrž veste, se danes uvrščamo šele na 16. mesto, kar zadeva razvoj digitalne družbe in gospodarstva. To je žalostno, a priložnost, da se z ukrepi, ki jih je predlagal Strateški svet za digitalizacijo, prebijemo med pet najboljših. Z veseljem vam sporočam, da vladno službo za digitalizacijo, ki je bila ustanovljena avgusta, pospešeno gradimo. Naš fokus je na ranljivih skupinah, zato smo pohiteli z začetkom pilotnega projekta samodejnega podnaslavljanja. Pričakujem, da bo ta storitev na voljo že naslednje leto, za vse gluhe in naglušne,” pa je delo na področju digitalizacije družbe predstavil Andrijanič.

“Delali smo na treh prioritetah – bolj odziven trg dela, skrb za starejše in boljši socialni transferji. Gradimo domove, zakon o dolgotrajni oskrbi je v parlamentu in čaka na skorajšnjo obravnavo po 117 verzijah in 15 letih. Trg dela bo bolj učinkovit, številke so trenutno skoraj zgodovinsko rekordne. Število brezposelnih je tik nad 66.000, pred prevzemom mandata je bila številka 76.000. Sedaj je izziv drugačen, in sicer gospodarstvu zagotoviti ustrezno usposobljene, izobražene kadre. Celovita skrb za starejše ostaja prioriteta,” pa je projekte ministrstva za delo, družino in socialne zadeve predstavil Cigler Kralj, ki meni, da je razvojna kapica ključna prioriteta. Poslanska skupina NSi namerava vložiti predlog, v kateri bo razvojna kapica ključna.

Tonin si je ob prihodu na ministrstvo za obrambo zadal modernizacijo vojske in kadrovsko okrepitev. “Že v oktobru smo bili v pozitivnih kadrovskih številkah,” je povedal. Pri modernizaciji je izpostavil novo opremo in obnovo infrastrukturnih objektov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje