Ministrica Fajon na Japonskem podjetja pozvala k dodatnim vlaganjem v Slovenijo

Slovenija 15. Apr 202414:58 6 komentarjev
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes začela obisk na Japonskem, kjer se je sestala s kolegico Joko Kamikava in se zavzela za okrepitev gospodarskega ter znanstvenega sodelovanja. Slovenija si po njenih besedah želi privabiti več vlagateljev iz Japonske. O znanosti in inovacijah je govorila tudi na predavanju na univerzi v Tokiu.

Zunanja ministrica Tanja Fajon in Joko Kamikava sta govorili o dvostranskih odnosih ter o sodelovanju Slovenije in Japonske v Varnostnem svetu ZN, predvsem v luči številnih konfliktov v svetu. Japonska je namreč tako kot Slovenija nestalna članica Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-25.

“Slovenija in Japonska sta podobno misleči državi, kar se odraža tudi v tesnem sodelovanju znotraj Varnostnega sveta ZN, kjer se zavzemamo za učinkovit, na pravilih temelječ mednarodni red,” je dejala Fajon in navedla zlasti preprečevanje konfliktov, zaščito civilistov, jedrsko razoroževanje in tudi večjo vlogo žensk v prizadevanjih za mir in varnost.

Izmed aktualnih tem sta govorili o vojni v Gazi, iranskem napadu na Izrael, ruski agresiji v Ukrajini ter situaciji na Zahodnem Balkanu. Zavzeli sta se za “svoboden, odprt, vključujoč in na pravilih temelječ Indopacifik” ter se strinjali, da strateško partnerstvo med EU in Japonsko postaja vse bolj relevantno tudi v kontekstu gospodarske in podnebne varnosti.

Japonska med najpomembnejšimi vlagateljicami v Sloveniji

Fajon je Japonsko izpostavila kot pomembno bilateralno partnerico in največjo vlagateljico iz azijske regije in dejala, da se veseli dodatne poglobitve odnosov med državama ob obisku – prvem na ravni slovenskega zunanjega ministra po 16 letih, so sporočili z zunanjega ministrstva.

“Vzajemno želimo okrepiti gospodarsko in znanstveno sodelovanje s posebnim poudarkom na področju zelenega prehoda z uporabo vodikove tehnologije,” je ob srečanju z japonsko ministrico povedala Fajon.

Prepričanje, da se gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Japonsko lahko še okrepi, je izrazila tudi na srečanju s predstavniki slovensko-japonskega poslovnega kluba. “Vodik, avtomobilska industrija, znanost in robotika – vse to so področja, kjer imajo slovenska podjetja močan interes za sodelovanje z japonskimi partnerji,” je dejala.

“Japonska je med najpomembnejšimi vlagateljicami v Sloveniji, želimo pa privabiti še več vlagateljev iz te visoko tehnološko razvite države,” je dodala in japonska podjetja pozvala k dodatnim vlaganjem v Sloveniji ter s tem k nadgradnji sodelovanja na področju znanosti in inovacij.

Znanost in inovacije so bile tudi ena od tem predavanja ministrice na univerzi Keio v Tokiu. Slovenijo je predstavila kot zeleno, v prihodnost usmerjeno državo, ki želi tudi s pomočjo feministične zunanje politike ustvarjati boljše pogoje za življenje vseh.

Drugi dan obiska se ji bo v Tokiu pridružil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, s katerim se bosta – skupaj s predstavnikom vodikovega konzorcija slovenskih podjetij – sestala z japonskim namestnikom ministra za trgovino.

Od srede do sobote bo Fajon preostanek turneje preživela na Kitajskem, kjer jo bo gostil zunanji minister Vang Ji. Spremljala jo bo največja slovenska gospodarska delegacija, ki je kadarkoli obiskala to državo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje