Ministrica Fajon v Južnoafriški republiki tudi o feministični zunanji politiki

Slovenija 06. Okt 202318:59 1 komentar
Tanja fajon
Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se mudi na tridnevnem obisku v Republiki Južni Afriki, se je danes v Pretorii sestala s tamkajšnjo kolegico Naledi Pandor. Med drugim ji je izrazila interes Slovenije za krepitev sodelovanja, predvsem na področjih gospodarstva, znanosti, digitalizacije in zelenih tehnologij, so sporočili iz Mladike.

Kot so zapisali pri ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, Južna Afrika in Slovenija v zadnjem desetletju vztrajno krepita dvostranske odnose. Kljub temu je Tanja Fajon prva vodja slovenske diplomacije na uradnem obisku v tej državi.

Državi imata tradicionalno dobre odnose ter sorodne poglede na številna pomembna vprašanja, od vladavine prava in spoštovanja človekovih pravic do demokracije. Prav tako si obe prizadevata za vzpostavitev miru v svetu in aktivno delovanje v boju proti podnebnim spremembam. Te teme bo Slovenija zagovarjala tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN, so sporočili z ministrstva.

“Z ministrico Pandor sva opravili dolg in zelo vsebinski pogovor. Dogovorili sva se za obisk slovenske gospodarske delegacije in čimprejšnjo sklenitev sporazuma na področju znanosti,” je dejala Fajon in izrazila veselje nad povečanjem obsega blagovne menjave med državama.

Po njenih besedah je poleg gospodarskega sodelovanja ključnega pomena tudi sodelovanje med državama v okviru projektov na lokalni ravni. Pri tem je posebej omenila projekt, ki ga financira Slovenija in v okviru katerega bodo študenti ljubljanske fakultete za arhitekturo skupaj z organizacijami iz Johannesburga zgradili šolo iz okolju prijaznih materialov.

Fajon o dediščini Nelsona Mandele

Pomembna tema pogovorov med ministricama je bilo tudi multilateralno sodelovanje. Fajon je Pandor predstavila prednostne naloge Slovenije kot nestalne članice VS ZN. “Sogovornici sem zagotovila, da bo Slovenija imela povezovalno in konstruktivno vlogo ter da si bomo – kot obljubljeno – prizadevali za krepitev zaupanja,” je še dejala ministrica in izmenjavo pogledov z južnoafriško kolegico označila za dragoceno.

V četrtek, na prvi dan obiska, je Fajon na univerzi v Pretorii predavala o feministični zunanji politiki. Pri tem se je med drugim dotaknila bogate dediščine prvega demokratično izvoljenega predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele, izpostavila pomen izobrazbe kot učinkovitega orožja za spreminjanje sveta na bolje in pozvala k večji vključenosti žensk v vse vidike dela ZN.

Pred tem je Fajon sodelovala tudi na razpravi o možnostih sodelovanje na področju umetne inteligence, dan pa je zaključila s srečanjem s predsednikom gospodarske in industrijske zbornice Južne Afrike Mthojem Xulujem. Osrednja tema pogovora z njim je bila identifikacija priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje