Ministrica obljublja: Tudi po praznikih pouk v živo

Slovenija 28. Okt 202118:25 > 19:14 0 komentarjev
Sestanek Simone Kustec
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo sestanek z rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, na katerem so se seznanili z dodatnimi epidemiološkimi ukrepi na področju izobraževanja, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Ministrica Simona Kustec je zagotovila, da bo izobraževalni proces v šolah tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo sestanek z rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, na katerem so se seznanili z dodatnimi epidemiološkimi ukrepi na področju izobraževanja, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Izobraževalni proces v šolah bo sicer tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, so sporočili.

Kako poteka pouk po modelu B?

V priporočilu, ki sta ga pred začetkom letošnjega šolskega leta pripravila NIJZ ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je obrazloženih več modelov poučevanja. Model B predvideva, da pouk v vseh izobraževalnih ustanovah poteka v živo ob upoštevanju priporočil NIJZ. Pričetek t. i. hibridnega poučevanja, ko se en del učencev izobražuje na daljavo drugi pa v živo, je predviden v modelu C. Splošno izobraževanje na daljavo za vse pa predvideva model D.

Ministrstvo je sestanek pripravilo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je ob tem vse udeležene na sestanku pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogočijo varno študijsko okolje, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada namreč sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje v veljavo stopili s 1. novembrom. V skladu z dopolnjenim odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusoma se bodo tako zaposleni morali testirati na 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja tudi samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec.

Prav tako za področje izobraževanje ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli, cepljeni) in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Fakultetam so ob tem na resornem ministrstvu priporočili tudi dosledno izpolnjevanje pogoja PCT in vodenje evidence prisotnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!