Ministrica Tatjana Bobnar: Interpelacije se niti slučajno ne bojim

Slovenija 20. Sep 202216:25 9 komentarjev
Tatjana Bobnar zaslišanje odbor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji, so z notranjega ministrstva posredovali njen odziv na danes vloženo interpelacijo SDS.

“Če delaš pošteno in zakonito, se lahko mirne vesti soočiš s komerkoli in kadarkoli argumentirano zagovarjaš svoje odločitve,” so povzeli besede ministrice Tatjane Bobnar. Notranja ministrica se nadeja, da bo lahko brez težav pojasnila in predstavila svoje uspešno delo v prvih 100 dneh vlade, ki nekatere “očitno zelo vznemirja, še zlasti, ker pri tem odkrivamo vrsto nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj predhodnega vodstva”.

Med očitki ministrici SDS v prvi interpelaciji tega mandata navaja med drugim zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature.

Očitke so strnili v štiri točke. Interpelacijo najprej vlagajo zaradi “očitne zlorabe funkcije, zavajanja javnosti v zvezi z ilegalnimi migracijami ter odstranitvijo zaščitne ograje na južni meji Slovenije in varnostnimi ter političnimi posledicami odstranitve zaščitne ograje, nedoslednega izvajanja zakonov, samovolje, malomarnega opravljanja dela, opustitve dolžnostnih ravnanj ter drugih dejanj in stališč ministrice pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice”.

Koalicija: Očitki v interpelaciji so neutemeljeni

V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici so očitke, navedene v interpelaciji označili za prazne in brez utemeljitve. Poudarjajo, da se ministrica trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila vlada Janeza Janše, v Svobodi pa so ob tem še prepričani, da je Bobnar eden najmočnejših členov vlade. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob vloženi interpelaciji ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje “politizacijo in ideološko zavajanje”. Kot je poudaril, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. “Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke,” je izpostavil in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba.

Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in ilegalnih migracijah pa je dejal, da so “migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji”. Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar. V poslanski skupini bodo sicer očitke v interpelaciji še preučili in se nanje tudi odzvali. Po njegovi napovedi bodo odgovorili odločno, z vladnimi ukrepi pa se še naprej trudili, da s pomočjo gospodarstvu in ljudem “državo pripeljemo čim manj stresno čez zimo”.

Tudi v SD so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. “Kljub temu, da aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada,” so zapisali v odzivu. Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ, a ne dvomijo v njeno zakonito ravnanje pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v današnji izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacijo vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo. Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS “obračajo že desetletja” ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov. Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. “Odstranitev žice je v bistvu nek civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi,” je še sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje