Ministrsko mesto se nasmiha Boštjanu Koritniku, v koaliciji glasne kritike

Slovenija 18. Okt 202317:24 26 komentarjev
Boštjan Koritnik, dogovor s sindikati
Boštjan Koritnik (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Favorit predsednika vlade Roberta Goloba za ministra za javno upravo naj bi bil Boštjan Koritnik, ki je to funkcijo zasedal že v času tretje Janševe vlade. Na njegovo takratno delovanje sicer v koalicijskih vrstah letijo številne kritike, vendar pa zavrnitve v državnem zboru, če se bo premier res odločil za takšno kadrovsko potezo, ni pričakovati.

Vse bolj verjetno je, da bo premier Robert Golob za novega ministra za javno upravo izbral Boštjana Koritnika, ki je to mesto zasedal že v času tretje vlade Janeza Janše. V premierjevem kabinetu je sicer mogoče slišati, da odločitve še ni, Koritnik pa zadeve ne želi komentirati. Vendar pa naši sogovorniki iz političnih krogov pravijo, da je možnost, da se bo premier Golob odločil za to kadrovsko potezo, velika. Ob tem dodajajo, da naj bi sicer imela Koritnik in Golob nekoliko različna pričakovanja, a da “vse kaže, da se bosta našla”. Menda pa naj bi Koritnik pred vstopom v vlado želel zaključiti še nekatere projekte, s katerimi se trenutno ukvarja.

V koalicijskih strankah na dosedanje Koritnikovo delo letijo številne kritike. Poudarjajo, da je kot minister iz vrst SMC podpiral oziroma oportunistično pristajal na mnoge sporne rešitve, ki jih je sprejela prejšnja Janševa vlada. Pri tem izpostavljajo številne zakone in odloke, ki so jih sedanji vladajoči že spremenili ali razveljavili, pa Koritnikovo sodelovanje pri neimenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije … “Sodeloval je pri Janševem rušenju pravne države,” poudarjajo naši sogovorniki iz koalicijskih vrst.

Tako je tudi med poslanci Gibanja Svoboda mogoče slišati, da bodo, če želijo ostati načelni, Koritnikovo imenovanje na ministrsko mesto težko podprli. Ob tem pa priznavajo, da so imeli pomisleke že ob nekaterih dosedanjih Golobovih kadrovskih odločitvah, kot sta bili na primer izbira notranjega ministra Boštjana Poklukarja in predlagana razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko, a so jih pri odločanju v državnem zboru (skorajda) enotno podprli. Takšen razplet pričakujejo tudi ob morebitnem predlogu za Koritnikovo imenovanje. Ne nazadnje, kot dodajajo naši sogovorniki iz največje vladne stranke, je izbira ministrske ekipe v rokah premierja, tudi zaradi padanja priljubljenosti vlade pa postaja nabor kandidatov za ministre vse manjši.

Koalicijski partnerici SD in Levica se o tem, da bi lahko Koritnik ponovno postal minister, konkretno še ne izrekata. Ponavljata zgolj, da bosta to komentirali, ko oziroma če bo tudi uradno postal kandidat. Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec nam je tako sporočil: “S predlogom še nismo seznanjeni, zagotovo pa odpira vrsto vprašanj. Vsekakor pričakujemo, da se bomo o tem pogovorili v koaliciji, še preden postane predlog uraden.”

Matej Tašner Vatovec
Matej Tašner Vatovec (Foto: Denis Sadiković/N1)

Neuradno pa nam viri iz obeh manjših koalicijskih strank pripovedujejo, da bi imeli na glasovanju o Koritnikovem imenovanju velike težave. Lahko bi bili celo vzdržani in ga torej ne bi podprli, a trenutno še vedno upajo, da do tega predloga sploh ne bo prišlo. Da bodo torej Goloba uspeli prepričati, da Koritnika ne predlaga.

“Ni nobenega navdušenja.” “Delal je slabo.” “Nima kredibilnosti.” “Sramota.” To je zgolj nekaj ocen, ki smo jih danes slišali od sogovornikov iz Levice in SD, ki pa niso želeli biti imenovani. Ob tem so izpostavili tudi afere Boštjana Koritnika iz časov, ko je bil minister v Janševi vladi.

Jeseni 2020 je v javnosti povzročil ogorčenje, ko je med čakanjem na rezultat testa na koronavirus obiskal kozmetični salon, namesto da bi počakal v samoizolaciji. Koritnik je takrat dejal, da mu samoizolacija ni bila svetovana. Vendar pa so tedaj veljala navodila, da se testirana oseba do prejema rezultata preventivno obnaša, kot da je okužena.

Februarja 2022 je Koritnik razburil s posnetkom, ki je zakrožil po družbenih omrežjih, delil pa ga je tudi sam. Takratni minister za javno upravo se je v nočnem lokalu zabaval in v polomljeni angleščini zbijal šale. Posnetek je sprožil ugibanja, ali je bil minister vinjen in ali se je zabaval v nočnem lokalu, ki je kršil omejitev obratovalnega časa. Koritnik je sporočil, da protikoronskih ukrepov ni kršil in da objavo posnetka obžaluje. Svojo navedbo, da na posnetku ni bil vinjen, pa je podkrepil s testom na alkohol in droge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje