Ministrstvo bo predstavilo študiji o smiselnosti nove Adrie

Gospodarstvo 31. Maj 202311:41 1 komentar
Vlada naj bi pred poletjem odobrila ustanovitev nove državne letalske družbe
Foto: BOBO

Ministrstvo za infrastrukturo jutri organizira javno predstavitev dveh študij, ene o letalski povezljivosti in druge o ekonomskem vidiku letalske panoge po propadu Adrie Airways, na podlagi katerih naj bi se vlada v kratkem odločala o smotrnosti ustanovitve novega nacionalnega letalskega prevoznika.

Analizo letalske povezljivosti bo predstavil Matej Eljon, direktor družb Melkom in Fabce, ekonomsko analizo pa ekonomist Jože P. Damijan iz podjetja Grant Thornton Advisory.

Kot sporočajo z ministrstva, bosta na predstavitvi sodelovala Tanja Šarabon in Rok Marolt, člana medresorske skupine za izboljšanje povezljivosti, ki je študijo že obravnavala.

Šarabon je sicer generalna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo, Marolt pa je od konca marca direktor Kontrole zračnega prometa Slovenije. Jutri bosta predstavila poročilo o opravljenem delu in sklepe v zvezi z izboljšanjem letalske povezljivosti Slovenije, ki jih skupina predlaga ministrstvu za infrastrukturo.

Ideja kmalu tudi na vladi

Študijo naj bi v kratkem obravnavala tudi vlada. Kot smo pisali na N1, viri blizu vladi pravijo, da bi lahko o ideji ustanovitvi letalskega prevoznika razpravljali še ta teden.

Prva odločitev o tem, ali bomo dobili novo Adrio, pa bi lahko sledila do konca junija.

Avtorji so po neuradnih podatkih medijev izračunali, da je gospodarstvo s propadom nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways izgubilo 250 milijonov evrov, turizem pa 150 milijonov evrov.

Sama ustanovitev naj bi z vsemi pripadajočimi stroški stala sto milijonov evrov, prva leta pa bi prevoznik posloval z izgubo.

Glavna podpornika ideje sta infrastrukturna ministrica Bratušek ter gospodarski minister Matjaž Han, podpirajo jo tudi nekatera gospodarska združenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje