Ministrstvo direktorjem varstveno-delovnih centrov zagotovilo financiranje

Slovenija 19. Jan 202419:09 0 komentarjev
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Ministrstvo za solidarno prihodnost se je po ponedeljkovem sestanku s predstavniki skupnosti varstveno-delovnih centrov (VDC) danes pogovarjalo tudi z direktorji centrov. Tako kot v ponedeljek skupnosti je tudi danes direktorjem dalo zagotovilo o financiranju izvajanja socialno-varstvenih storitev v zavodih, so dejali na ministrstvu.

Direktorji VDC so se namreč po prejetju finančnih izhodišč za leto 2024, ki temeljijo na sprejetem proračunu za letos in po katerem bi morali VDC znižati stroške materiala in storitev za 83 odstotkov, dogovorili, da takšnih finančnih načrtov ne bodo pripravljali. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je pred tednom dni opozoril, da je takšno znižanje financiranja VDC neustavno in kaže na nespoštovanje invalidov.

Državni sekretar na ministrstvu Luka Omladič je direktorjem VDC na današnjem sestanku, ki je bil zaradi vremenskih razmer na daljavo, zagotovil, da je ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev že v teku. To bo po njegovem pojasnilu izvedeno tako, da bo omogočeno nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom. Kot je zagotovil, krčenja financiranja ne bo, so povedali na ministrstvu.

Direktorice in direktorji VDC so bili s sestankom zadovoljni, je za STA poudarila vodja sekcije direktorjev Skupnosti VDC Slovenije Špela Režun, ki je tudi direktorica VDC Zasavje. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in državni sekretar sta namreč po njenem pojasnilu izpostavila, da so sredstva za delovanje tako VDC kot tudi centrov za usposabljanje, delo in varstvo in koncesionarjev zagotovljena na osnovi leta 2023.

Kot je zatrdila predsednica skupnosti Jasmina Breznik, so koncesionarji že prejeli pogodbe za leto 2024, javni zavodi pa jih bodo v začetku naslednjega tedna. Delo v teh ustanovah bo tako teklo nemoteno, je izpostavila Breznik, ki je tudi direktorica VDC Polž Maribor.

Breznik je bila s pojasnili ministrstva zadovoljna že po ponedeljkovem sestanku. Pri tem je ocenila, da jih ministrstvo razume. Predstavniki skupnosti so sogovornikom tedaj povedali, da potrebujejo sredstva na ravni iz leta 2023, pri čemer naj se upoštevajo investicije centrov, dodatna sredstva po novih pogodbah o javnih naročilih in rast življenjskih stroškov, je Breznik tedaj dejala. Višina sredstev naj bi po ocenah skupnosti letno znašala od 15 do 16 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!