Ministrstvo o nakupu računalnikov: So tehnično ustrezni

Slovenija 02. Nov 202316:14 7 komentarjev
Računalniki v trgovini
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo zagotavljajo, da je nakup 13.000 prenosnih računalnikov dobro premišljen in da so naprave, za katere so odšteli več kot šest milijonov evrov, tehnično ustrezne. Objavo razpisa naj bi namreč načrtovali več mesecev, na koncu pa se odločili za nakup tistih računalnikov, ki jih že kupujejo za zaposlene v državni upravi. Znano je tudi, kdaj bo o nakupu razpravljala komisija državnega zbora za nadzor javnih financ.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se odzvali na zahtevo poslanske skupine NSi, naj zaradi suma negospodarne porabe o nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za slabih 6,5 milijona evrov razpravlja komisija DZ za nadzor javnih financ.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo 21. julija, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je pred desetimi dnevi opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno bolj ugodne prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Na ministrstvu so pisanje portala takoj zavrnili.

Danes je nakup računalnikov dodatno pojasnil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc. Objavo razpisa so načrtovali več mesecev, izpeljan pa je bil tako, da so dobili dovolj dobro opremo za veliko število upravičencev, vsekakor pa ne za vse, ki bi jo potrebovali, je povedal. Zatrdil je, da so računalniki tehnično ustrezni. “Gre za računalnike, ki so primerljivi z računalniki, ki jih kupujemo za zaposlene v državni upravi,” je dejal.

Računalniki so po njegovih besedah namenjeni tistim, ki so do njih upravičeni na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Med drugim so to prejemniki varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemniki otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otroci s potrebnimi posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci z nizkimi pokojninami.

Vsi ti bodo imeli možnost brezplačne izposoje računalniške opreme, in sicer na podlagi poziva, ki ga bo objavil Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Ker omenjenih 13.000 novih računalnikov po oceni ministrstva ne bo zadoščalo za vse upravičence, bodo skladu za izposojo računalniške opreme dodatno zagotovili tudi rabljene računalnike.

Poleg tega so v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov med upravičence vključili pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi. Prijavilo se je 11 občin, ki so jim skupaj odobrili zamenjavo 39 računalnikov.

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo imela nakup računalnikov na dnevnem redu seje 8. novembra. Po besedah poslanca NSi Aleksandra Reberška namreč obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja. “Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev,” je dejal na novinarski konferenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje