Odstranjevanje ograje na meji: Bo Minis ob sedemmilijonski posel?

Slovenija 22. Mar 202320:34 1 komentar
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Revizija razpisa za izbiro ponudnika za odstranjevanje ograje na slovensko-hrvaški meji naj bi pokazala na določena tveganja, poroča portal 24ur. Notranji minister Boštjan Poklukar si je menda zato dan pred iztekom roka za podpis pogodbe z žalskim podjetjem Minis premislil, in pogodbe za posel, vreden sedem milijonov, ne podpisal. "Očitki so smešni in ne morejo preprečiti posla," pa odgovarjajo v podjetju Minis.

Še pred slabim mesecem dni je notranje ministrstvo trdilo, da je bila izbira podjetja Minis za odstranjevanje ograje na meji transparentna in zakonita. Tik pred podpisom pogodbe pa si je ministrstvo očitno premislilo. Po poročanju portala 24ur naj bi namreč notranja revizija, ki jo je nedavno naročil minister Boštjan Poklukar, odkrila določena tveganja.

Po informacijah 24ur naj bi revizorji ugotovili, da pri izpeljanem javnem naročilu obstajajo tveganja glede spoštovanja transparentnosti, gospodarnosti in učinkovitosti. Javno naročilo naj torej ne bi bilo izpeljano transparentno.

Revizorji naj bi ugotovili, da bi bilo posel smiselno razdeliti na sklope in najti več različnih izvajalcev, ki bi lahko delo opravili v krajšem času. Minis bi namreč po pogodbi, ki bi sledila spornemu razpisu, ograjo odstranil v štirih letih.

Ugotovili naj bi tudi, da bi lahko ministrstvo po vstopu Hrvaške v schengen s prekategorizacijo javno naročilo brez posledic prekinilo. Prekategorizacijo, ki bi zagotovila hitrejše odstranjevanje ograje, bi bilo mogoče izvesti na način, da bi postopek iz ‘odstranjevanja ograj z meje s Hrvaško’ spremenili v ‘odstranjevanje meje na notranji meji schengenskega območja’. Ministrstvo tega ni storilo in je javno naročilo vodilo naprej.

Revizija naj bi ugotovila še nekatere druge tehnične pomanjkljivosti glede razpisa, ki naj bi jih storilo ministrstvo.

Napake ministrstva ne morejo preprečiti posla

“Očitki so smešni in ne morejo preprečiti posla, ki smo ga dobili zakonito z javnim naročilom,” so za omenjeni portal dejali v žalskem podjetju Minis. Dodali so, da napake ministrstva ne morejo preprečiti posla. Napovedali so, da bodo pridobljeni posel branili z vsemi pravnimi sredstvi. V žalskem podjetju so ob tem še dejali, da gre očitno za politični boj, ki ga ne vodi podjetje Minis, temveč akterji, ki niso bili izbrani.

Minister Poklukar naj bi kljub temu, le dan pred iztekom roka, odklonil podpis pogodbe s podjetjem Minis.

To je sicer ograje tudi postavljalo in že takrat dvignilo nemalo prahu. Postavitev iste ograje, ki bi jo sedaj tudi podirali, je slovenske davkoplačevalce stala devet milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje