Sedemmilijonski posel z Minisom za odstranitev ograje še vedno pod vprašajem

Slovenija 24. Mar 202313:39 0 komentarjev
Ograja na meji
Srdjan Živulović/BOBO

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da sedemmilijonske pogodbe s podjetjem Minis, ki je bilo na javnem natečaju izbrano za odstranitev ograje na slovensko-hrvaški meji, še ne morejo podpisati. O podpisu pogodbe bodo odločali šele tedaj, ko bodo prejeli vso manjkajočo dokumentacijo.

Še pred slabim mesecem dni je notranje ministrstvo trdilo, da je bila izbira podjetja Minis za odstranjevanje ograje na meji transparentna in zakonita. Tik pred podpisom pogodbe naj bi si je ministrstvo premislilo, saj naj bi notranja revizija, ki jo je naročil minister Boštjan Poklukar, odkrila določena tveganja. Danes pa so z ministrstva sporočili, da bodo pogodbo podpisali, ko bodo pridobili ustrezno dokumentacijo.

“Ko bomo pridobili še manjkajočo dokumentacijo in bo postopek ustrezno zaključen, bo sprejeta odločitev vodstva o podpisu pogodbe z na javnem natečaju izbranim ponudnikom podjetjem Minis,” so sporočili z ministrstva.

Kot so še pojasnili, je notranji minister Poklukar odredil izredno notranjo revizijo pravilnosti postopkov v povezavi z javnim naročilom storitev po odprtem postopku za odstranitev začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško. Ugotovili so, da strokovne službe ministrstva niso pridobile ustreznega zagotovila, da so pravočasno izvedle ustrezna preverjanja lastništva za podizvajalca, ki bi sodeloval pri odstranjevanju ograje.

Na ministrstvu so še pojasnili, da bodo izpolnili koalicijsko zavezo in odstranili ograjo na slovensko-hrvaški meji, ki je bila postavljena v času, ko je zaradi razmer v svetu število nezakonitih prehodov državne meje skokovito naraslo.

“Okoliščine so se do danes bistveno spremenile. Ograja, še zlasti pa rezilna žica, je nesorazmeren ukrep, ki ne preprečuje nezakonitih prehodov meje, ima pa številne negativne posledice,” so še zapisali na notranjem ministrstvu in v zaključku poudarili, da je z vstopom Hrvaške v schengensko območje meja med Slovenijo in Hrvaško postala notranja meja EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!