Ministrstvo za javno upravo ne vidi potrebe za spremembo volilne zakonodaje

Slovenija 18. Feb 202212:12 1 komentar
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da veljavna zakonodaja tudi v aktualnih epidemioloških razmerah omogoča izvedbo demokratičnih, transparentnih in vključujočih volitev. Na ministrstvu so namreč pred prihajajočimi volitvami v DZ prejeli več pobud za spremembo volilne zakonodaje, a ta po njihovi oceni ni niti potrebna niti priporočljiva.

Spričo trenutne zdravstvene situacije v zadnjih tednih Državna volilna komisija (DVK) v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje, ministrstvom za javno upravo in strokovno skupino za covid-19 izvaja intenzivne posvete in išče načine za izvedbo volitev po določilih, ki jih določa veljavna zakonodaja, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Kot so še spomnili, tudi Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot Beneška komisija, priporoča, da se volilna zakonodaja, ko potekajo volitve, naj ne bi spreminjala. “Na ta način se namreč volivcem omogoča, da se lahko na izvedbo svoje ustavne pravice ustrezno pripravijo,” dodajajo na ministrstvu. Poudarjajo tudi, da je njihov cilj, da bodo volitve transparentne, demokratične in vključujoče ter izvedene na način, ki bo zagotavljal varen način glasovanja, tako volivkam in volivcem kot tudi članicam in članom volilnih odborov in komisij.

Kljub temu, da bodo epidemiološke razmere krojile izvedbo letošnjih parlamentarnih volitev, sicer še vedno niso znana vsa pravila, ki bodo veljala za volivce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Po posvetovanjih s predstavniki stroke in pristojnih institucij je DVK že sklenila, da bodo tisti, ki bodo zaradi tveganega stika v karanteni, kljub temu lahko prišli na volišče v rednem času njihovega dela, a ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Še vedno pa neznanka ostaja način glasovanja volivcev, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe v izolaciji. Končno odločitev bo DVK po napovedih sprejela najpozneje 25 dni pred volitvami, nanjo pa bo vplivala aktualna epidemiološka slika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje