Vežnaver državi predal stavbo na Litijski. Zidar Klemenčič: Bil je žrtev pogroma

Slovenija 07. Maj 202411:36 > 13:52 9 komentarjev
Nova sodna stavba na litijski
Nova sodna stavba na Litijski (Foto: N1)

Ministrstvo za pravosodje je danes prevzelo sporno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ki je bila predvidena za prostore za sodišča. Predaje se je udeležila odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki zastopa podjetje Sebastjana Vežnaverja.

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so danes prevzeli stavbo na Litijski cesti 51 v Ljubljani. Predaje se je udeležila Nina Zidar Klemenčič, odvetnica prodajalca, podjetja Sebastjana Vežnaverja. V aneksu k prodajni pogodbi je bilo določeno, da mora kupec stavbo prevzeti v roku petih delovnih dni po prejemu nove cenitve.

S strani ministrstva se je primopredaje med drugim udeležila vršilka dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva Saša Renko, ne pa tudi pravosodna ministrica Andreja Katič. Na ministrstvu primopredaje niso komentirali, so pa potrdili, da je ministrica zaradi transakcije s stavbo na Litijski na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani že naznanila sum storitve kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti.

Nakup stavbe na Litijski sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, na ministrstvu pa so zaradi nakupa dvema sodelavcema izrekli opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Ministrstvo za pravosodje je na svoji spletni strani objavilo dokumente, povezane z nakupom sporne stavbe, in sicer izvedeniško poročilo in poročilo o ceni tržne vrednosti stavbe s pripadajočim zemljiščem, prodajno pogodbo in aneks št. 1 k prodajni pogodbi.

Koliko je vredna stavba?

Katič, ki je na čelu ministrstva za pravosodje nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki je odstopila zaradi nakupa sporne stavbe, je nedavno povedala, da so cenilci stavbo ocenili na šest milijonov evrov. Država je zanjo plačala 7,7 milijona evrov, torej 1,7 milijona več.

Odvetnica prodajalca Vežnaverja Nina Zidar Klemenčič pa je danes ob primopredaji povedala, da je kupoprodajna vrednost objekta, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov, skladna s cenitvami tako prodajalca kot kupca. “Dobre štiri mesece po izvedeni transakciji ugotavljamo, da so vse cenitve, ki so bile pridobljene tako s strani prodajalca kot s strani kupca, pokazale, da je vrednost objekta nekje v okvirih transakcijske vrednosti po predmetni kupoprodajni pogodbi,” je po primopredaji poudarila Zidar Klemenčič.

Spomnila je na zadnjo cenitev, ki so jo za potrebe ministrstva za pravosodje opravili v Združenju sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko (SICgras). Po tej cenitvi je ocenjena tržna vrednost stavbe na Litijski okvirno 1200 evrov na kvadratni meter, “ko to pomnožimo z uporabnimi površinami iz izvedeniškega mnenja geodeta Kovača, pridemo do cene okrog sedem milijonov evrov,” je izpostavila.

Zidar Klemenčič upa, da se bo zgodba z Litijsko z današnjim dnem zaključila. “Od začetka je bilo jasno, da je stavba potrebna obnove, da je ravno zato primerna, ker jo bo mogoče prilagoditi glede na potrebe pravosodja, vendar to ni stvar prodajalca, ampak kupca. Kupec je ravnal na trgu, ponujal je nepremičnino, bil je v običajni tržni vlogi, na žalost pa je bil zadnje štiri mesece žrtev medijskega in političnega pogroma, tako kot verjetno tudi mnogi drugi, ki so na strani kupca zgolj in samo opravljali svoje delo,” je poudarila.

Odzvala se je tudi na nedavno izjavo ministrice Andreje Katič, da stavba na Litijski ni primerna za potrebe sodstva. Poudarila je, da je politika tista, ki se odloča, v kakšnih objektih bodo delovali pravosodni organi, politika je tudi sprejela odločitev, da bo stavbo na Litijski kupila za potrebe upravnega, delovnega in socialnega sodišča. “To so politične odločitve in mislim, da so politiki, ki jih sprejemajo, odgovorni za njih,” je izpostavila.

Ministrstvo: Stavba ni primerna za sodišča

Katič je nedavno poudarila, da stavba ni primerna ne za sodišča ne za pravosodne arhive. Ker objekt že od leta 2015 ni v uporabi, je močno poškodovan in bi ga bilo treba temeljito obnoviti. Po grobih ocenah bi za to potrebovali več kot pet milijonov evrov, tega denarja pa ministrstvo nima. Stavbi so že 2015 zaradi neplačevanja elektrike to izklopili, bila je tudi nezaščitena, iz nje so bili ukradeni materiali in deli inštalacij. Dlje časa pa je izpostavljena tudi zatekanju meteorne vode skozi odprta okna, poškodovana stekla, stavbno pohištvo in poškodovano hidroizolacijo na strehi. Izvedenci so opozorili, da je treba k sanaciji pristopiti čim prej, da bo preprečena nadaljnja škoda, je navedla Katič.

“V tem trenutku še ne morem odgovoriti na vprašanje, za kaj bi lahko uporabili objekt. Ministrstvo za pravosodje v proračunu nima predvidenega denarja za izvedbo omenjenih aktivnosti prenove. Za najnujnejša dela bomo sredstva poskušali zagotoviti z notranjimi prerazporeditvami,” je takrat še povedala ministrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje