Minister: Za zamenjavo identitet bolnikov odgovorno vodstvo bolnišnice

Slovenija 21. Sep 202214:17 > 15:17 4 komentarji
Bešič Loredan
Borut Živulovič./Bobo

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, je po zamenjavi identitet dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje že prejšnji petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora. Po navedbah ministrstva obstaja sum, da so v omenjenem primeru nastale nepravilnosti. Potem ko svet zavoda včeraj ni sprejel ponujenega odstopa vodstva bolnišnice, je minister danes jasen, da je za zamenjavo identitet bolnikov odgovorno vodstvo bolnišnice.

Kot so pojasnili na ministrstvu, gre pri sistemskem nadzoru za celovit nadzor nad izvajanjem predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja, pa tudi nadzor nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela. Nadzor bo opravljen tako v celjski bolnišnici kot Zdravstvenem domu Sevnica, kjer so zagotovili prevoz obeh bolnikov z reševalnim vozilom od doma starejših občanov v Loki pri Zidanem Mostu do omenjene bolnišnice.

“Ministrstvo za zdravje namreč ugotavlja, da obstajajo razlogi za sum, da so v konkretnem primeru nastale nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa oziroma nepravilnosti v zvezi s kakovostjo in varnostjo dela. Zato je Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu že v petek pozval pristojni poklicni zbornici (Zdravniško zbornico Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije), da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval urad,” so še zapisali na ministrstvu.

Urad je pozval tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da v skladu s svojimi pristojnostmi izvede nadzor nad izpolnjevanjem pogodb z obema zavodoma, in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije k sočasni izvedbi nadzora po Zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Ministrstvo je poleg tega že v petek pozvalo vse bolnišnice, da posredujejo informacije, na kakšen način imajo urejen sprejem pacientov na zdravljenje v bolnišnico, s poudarkom na varnostnih mehanizmih pri ugotavljanju in potrjevanju identitete pacienta.

Ko bodo postopki zaključeni, bo ministrstvo z ugotovitvami seznanilo javnost in po potrebi sprejelo tudi sistemske rešitve, da se tovrstni dogodki ne bodo več ponovili, so zagotovili v izjavi za javnost.

Minister Danijel Bešič Loredan je v izjavi za STA dejal, da je za zamenjavo identitet bolnikov, tako kot je bilo ugotovljeno v internem strokovnem nadzoru, odgovorno vodstvo bolnišnice. “Seveda pa je to vse v domeni sveta zavoda, tako da pričakujem, da se v naslednjih korakih o vseh poročilih inšpekcijskega nadzora, pa sistemskega nadzora svet zavoda kot nadzorni organ vendarle opredeli in bodo pač postopki izpeljani ustrezno, tako kot morajo biti,” je še dodal.

Beović: Ni šlo za napako zdravnika

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je poudarila, da je po dogodku v Celju nujno opraviti natančno analizo in nato uvesti varovalke, ki bodo preprečevale, da se takšen dogodek ponovi. “Razmisliti pa je treba tudi o širšem okviru, ki se nanaša tudi na zdravniško stavko. Nekatera delovna mesta imamo tako z zdravniki kot medicinskimi sestrami zelo podhranjena. Te točke predstavljajo ozka grla in med njimi so prav gotovo tudi urgentne sprejemne ambulante bolnišnic,” je dejala Beović. Ob tem je ocenila, da bi v omenjeni situaciji sicer težko govorili o strokovni napaki zdravnika, saj se je zamenjava identitete zgodila že ob sprejemu.

Kot smo poročali, je bil po hudi napaki v celjski bolnišnici že izveden izredni interni strokovni nadzor. Komisijo, ki je izvedla nadzor, je vodil predsednik prof. dr. Radko Komadina, sicer nekdanji v. d. strokovnega direktorja v celjski bolnišnici. Komisija je po njegovih navedbah ugotovila, da se je usodna zamenjava zgodila ob sočasnem dovozu obeh hudo bolnih starostnikov v istem reševalnem vozilu – ob predaji bolnikov med reševalci in bolnišnico oziroma njeno urgentno sprejemno ambulanto. Komisija je prav tako ugotovila, da zamenjava identitete oziroma s tem povezano napačno zdravljenje kroničnih bolezni ni imelo vpliva na smrt enega od bolnikov. Več pa v prispevku Zamenjava pacientov: kaj je pokazal izredni nadzor v celjski bolnišnici?.

Svet zavoda bolnišnice odstopa treh vodilnih v zavodu – direktorja Aleksandra Svetelška, strokovnega direktorja Franca Vindišarja in pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darje Plank – na včerajšnji seji ni sprejel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje