Ministrstvo zdravstvenim zavodom: Ne odpovedujte naročenih pacientov

Slovenija 10. Avg 202314:22 > 14:25 3 komentarji
Zdravnica s stetoskopom
BOBO

Ministrstvo za zdravje je zdravstvenim zavodom poslalo dopis o organizaciji dela na dan solidarnosti. "Menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob," so zapisali. Večina bolnišnic je sicer že pred tem sporočila, da bo delo pri njih v ponedeljek potekalo kot običajno.

Poslanci in poslanke so na sredini izredni seji državnega zbora za ponedeljek, 14. avgust, potrdili dan solidarnosti. Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in Onkološki inštitut Ljubljana sta že sporočila, da bo na ta dan delo potekalo kot običajno. V nekaterih drugih bolnišnicah, na primer v Celju in na Jesenicah, pa so nekatere predvidene posege že odpovedali. To pa je med pacienti povzročilo nekaj zmede, saj so se nekateri zavodi odločili, da bodo delali kot običajno, spet drugi pa so izbrali praznični potek dela.

Ministrstvo za zdravje pa je zdaj vsem javnozdravstvenim zavodom poslalo dopis oziroma navodila o o organizaciji dela na prihajajoči praznik. “Menimo, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev, saj tako sodržavljanom pomagamo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečimo dodatno podaljševanje čakalnih dob,” so zapisali.

Ob tem so javne zdravstvene zavode in koncesionarje v javni zdravstveni mreži pozvali, naj naročenih pacientov ne odjavljajo. “Delo organizirajte tako, da bo za ponedeljek naročene programe možno izvesti, pri čemer upoštevajte delovnopravno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan,” so še zapisali v navodilih zdravstvenim zavodom.

Na ministrstvu zavodom v izogib nesporazumom tudi priporočajo, da paciente obvestijo, da bodo zdravstvene storitve potekale nemoteno. Hkrati zavode pozivajo, naj se prepričajo, da bodo pacienti na naročene storitve kljub novim okoliščinam vseeno prišli. “O predvidenem obsegu dela obvestite tudi vaše povezane izvajalce (npr. izvajalce nenujnih prevozov),” so še dodali. Ministrstvo za zdravje predlaga, da se zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, kljub zgoraj napisanemu vseeno omogoči prost dan.

Večina bolnišnic bo delala kot običajno

Iz UKC Ljubljana so sicer še pred odločitvijo ministrstva sporočili, da bodo zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, tako ambulantne kot hospitalne. “UKCL izvaja solidarno dejavnost v vsem svojem delovanju, zato bomo ta dan solidarnost izrazili tako, da bomo opravili vse predvidene zdravstvene storitve.” Tudi z Onkološkega inštituta Ljubljana so sporočili, da bo obravnava bolnikov, ki so naročeni v ponedeljek, 14. avgusta, potekala kot običajno.

Da bo v ponedeljek ves ambulantni, diagnostični in operativni program potekal nemoteno, so sporočili tudi iz UKC Maribor. Da pacientov ne bodo odpovedovali, so sporočili tudi iz Splošne bolnišnice Brežice

Tudi delo v Splošni bolnišnici Trbovlje bo v dopoldanskem času potekalo nemoteno. Bodo pa odjavljeni elektivni ginekološki in kirurški posegi. Popoldanska ultrazvočna ambulanta srca je medtem prestavljena na dopoldanski čas, so nam sporočili iz SB Trbovlje. V Splošni bolnišnici Novo mesto specialističnih pregledov in operativnih posegov prav tako ne bodo odpovedovali. Tudi v ptujski in izolski bolnišnici so se po tem, ko so prejeli navodila ministrstva, odločili, da bo delo potekalo kot običajno.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo organizirali delo tako, da bo v ponedeljek, 14. avgusta, večina dela, zagotovo pa vse nujne zadeve, potekala nemoteno. “Večino storitev bomo opravili, preostale pa ne odjavljamo, ampak smo jim dodelili nov termin takoj po 15. avgustu,” so nam sporočili iz SB Murska Sobota.

Tudi Splošna bolnišnica Celje bo delovala solidarnostno ter zagotavljala določene zdravstvene storitve glede na razpoložljivost kadra, so sporočili. “Za razliko od drugi zdravstvenih ustanov je v Splošni bolnišnici Celje več kot 400 zaposlenih iz območij, ki so bila v poplavah prejšnji teden najbolj prizadeta – od Zg. Savinjske doline, Nazarij, Mozirja, Braslovč, Polzele, Petrovč do Laškega pa vse do Črne na Koroškem. Imamo zaposlene, ki bivajo v Lučah, Solčavi in Ljubnem. Zato bomo ta dan izkoristili tudi za pomoč njim,” so dodali.  O morebitnih odpovedih zdravstvenih storitev bodo pacienti obveščeni, nadomestni termini pa določeni že za prihodnji teden od srede do petka. Prav tako prosimo paciente iz poplavljenih območij, da nas čim hitreje obvestijo o nemožnosti udeležbe na zdravstvenem pregledu, da prejmejo nov termin obravnave, so še dodali v bolnišnici.

Jeseniška bolnišnica je že v sredo sporočila, da bo v ponedeljek delo “ustrezno prilagojeno in organizirano”. “Planirane storitve na ambulantnem in hospitalnem delu bodo odložene in prestavljene na termin v naslednjem tednu. Vsi pacienti so bili o spremembah obveščeni in so že prejeli nove termine obravnav. Vse nujne in potrebne zdravstvene storitve in dejavnosti pa bomo kot del kritične infrastrukture RS izvajali nemoteno, kot na vsak drug praznik ali dela prosti dan,” so dodali tudi po dopisu ministrstva.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bodo operativni operativni program izvajali za vse tiste, ki so hospitalizirani in predvideni za posege ter seveda za vse nujne potrebe. “Odpovedovanja bolnikov tisti dan si ne želimo,” so zapisali v sporočilu in dodali, da bodo prisotnost potrebnega števila zdravstvenega osebja na dan solidarnosti omogočale tudi podporne službe in nemedicinske dejavnosti.

Zdravstveni dom Ljubljana bo v ponedeljek zagotavljal zdravstvene storitve, ki so bile za ta dan predvidene, in na ta način izrazil svojo solidarnost s pacienti. Vsem zaposlenim, prizadetim v poplavah, njihovim svojcem ter tistim, ki želijo solidarnostno pomagati prizadetim, bodo omogočili koriščenje dneva solidarnosti, ki ga je vlada namenila za ta namen. Enote Bežigrad, Center, Moste, Šentvid, Šiška, Vič in okrepljena ekipa splošne nujne medicinske pomoči bodo delovale od 7. do 19. ure. Enota Fužine pa bo delovala le v dopoldanskem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje