Ministrstvo želi revizijo sodbe o plačilu za pripravljenost vojakov

Slovenija 23. Nov 202322:16 0 komentarjev
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Potem ko je vojak na drugostopenjskem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo za pripravljenost, bo obrambno ministrstvo na vrhovno sodišče vložilo predlog za revizijo.

Na obrambnem ministrstvu bodo v sodelovanju z državnim odvetništvom na vrhovno sodišče vložili predlog za dopustitev revizije sodbe višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je v posameznih zadevah odločilo o plačilu 100-odstotne pripravljenosti vojakov za nalogi varovanja državne meje in varovanja objektov, so sporočili.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je omenjeno drugostopenjsko sodišče odločilo tudi, da za naloge, vezane na usposabljanja in vaje, pripadniki Slovenske vojske niso upravičeni do 100-odstotnega plačila pripravljenosti, med drugim zaradi narave opravljanja vojaške službe. Slednje bodo na ministrstvu utemeljevali z relevantno sodbo evropskega sodišča, so napovedali.

V sodelovanju z državnim odvetništvom so na vrhovno sodišče vložili predlog za dopustitev revizije.

Sindikat vojakov Slovenije je sicer v sredo sporočil, da je njihov član na višjem delovnem in socialnem sodišču dobil pravnomočno sodbo za 100-odstotno plačilo urne postavke tudi za drugo vrsto pripravljenosti zraven straže. V sindikatu so prepričani, da bo več kot 2000 vloženih tožb dobljenih v celoti. “Uspeha pravdnih strank do odločitve vrhovnega sodišča ni mogoče prejudicirati,” se je na to odzvalo ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!