Močan veter na Obali: v sunkih je dosegel hitrost blizu 100 kilometrov na uro

Slovenija 08. Jul 202213:18 > 13:19 0 komentarjev
vreme na Obali
Arso

Včeraj je na Obali pihal močan severozahodni veter, ki je v sunkih dosegal hitrosti blizu 100 kilometrov na uro. Vseeno pa je vremenska fronta slovenski Istri prinesla le malo padavin.

Napovedi Agencije za okolje (Arso) so se v četrtek uresničile. Slovenijo je od severozahoda doseglo območje s plohami in nevihtami. Izrazita ohladitev z vetrom je proti večeru dosegla tudi severni Jadran in našo obalo, so danes zapisali na Arso.

“Zapihal je močan severozahodni veter, ki je v sunkih dosegal hitrosti blizu 100 kilometrov na uro. Ta je na naših oceanografskih bojah presegala 60 kilometrov na uro. Kot je to pogosto, je bilo dogajanje silovito, a je trajalo le kratek čas. Severne smeri vetra so za naš del obale najbolj neugodne. Območje močnih vetrov se je kasneje širilo južneje. Smer vetra se je obrnila na burjo,” so dodali na agenciji.

Kot so pojasnili, je nastanek tako močnih vetrov povezan s pomikom hladne fronte proti jugu in nastankom nevihtnega sistema. “Tok hladnega zraka se zaradi sušenja in spusta padavin proti tlom močno okrepi. Pojav je podoben, kot bi razlili škaf vode po tleh. Takšna fronta s hladnim zrakom v zaledju lahko zlasti nad morjem neovirano prepotuje dolge razdalje,” so dodali.

Vseeno pa je vremenska fronta slovenski Istri po njihovih podatkih prinesla le malo padavin, zato tam še vedno velja velika požarna ogroženost.

vreme na Obali vreme na Obali
Arso
vreme na Obali vreme na Obali
vreme na Obali vreme na Obali
Arso

Z ribiškega pomola v Izoli je včeraj zvečer zaradi močnega in sunkovitega vetra odtrgala jadrnica. 74-letni lastnik je s pomola skočil na plovilo, nato pa zaradi visokih valov padel v morje. Plovilo ga je stisnilo ob skale, moški pa je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!