Močna burja na Primorskem: številni tovornjakarji ne upoštevajo prepovedi vožnje

Slovenija 01. Dec 202210:26 > 16:38 1 komentar
Veter
Alen Milavec /BOBO

Burja zadnje dni povzroča nevšečnosti na primorskih cestah. Kljub opozorilom pa številni vozniki tovornih vozil ne upoštevajo prepovedi vožnje.

Močna burja je že včeraj na cestah na severnem Primorskem povzročila obilico težav, zaradi česar so pristojni omejili promet na hitri cesti med Nanosom in Selom in na regionalnih cestah na relaciji Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava v Vipavski dolini.

Težave pa burja povzroča tudi danes.

Omejen je promet na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom, velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila do osem ton.

Najmočnejši sunek so izmerili v Žapužah, kjer sunki dosegajo do 98 kilometrov na uro.

Nekaj časa je bila zaprta primorska avtocesta na odseku Kastelec–Kozina proti Ljubljani, promet zdaj teče normalno.

Močni sunki vetra lahko tovorna vozila prevrnejo

Omejitve v prometu veljajo predvsem za tovorni promet, saj lahko močni sunki vetra tovorna vozila zaradi njihove višine prevrnejo. “Dejstvo je, da bočni veter vpliva zlasti na večja oziroma na vozila z večjimi bočnimi površinami z večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami …), moč vetra pa se stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil. Neupoštevanje omejitev prometa ima namreč lahko zelo hude posledice,” opozarjajo na Policijski upravi Nova Gorica in udeležencem v cestnem prometu za vožnjo v času močne burje med drugim svetujejo, da zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še bolj previdno.

Dodajajo, da je prav tako priporočena večja varnostna razdalja med vozili, saj lahko voznike med vožnjo presenetijo različni predmeti, ki jih prinesejo sunki vetra. “Med vožnjo naj bodo vedno zbrani, prav tako se skušajte izogibati prehitevanju, saj močan sunek burje lahko zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo,” še svetujejo na PU Nova Gorica.

Številni vozniki tovornjakov prepovedi ne upoštevajo

Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica so zaradi močne burje oziroma nevarnih vetrovnih razmer včeraj in danes na omenjenem območju izvedli nujne ukrepe za večjo varnost v prometu. Kljub temu pa številni vozniki tovornih vozil ob močni burji prepovedi niso upoštevali, zato jih je doletela globa, so sporočili s policije.

Prometni policisti so zaradi neupoštevanja zapore ceste oziroma prepovedi vožnje v času močne burje 21 voznikom tovornih vozil izdali plačilne naloge. Prav tako so ukrepali zoper 20 pravnih oseb. Skupaj so novogoriški policisti tako izvedli 42 ukrepov.

Predpisana globa zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste zaradi vremenskih razmer je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1.000 evrov za pravno osebo.

Tudi danes na omenjenem območju piha močna burja, prav tako veljajo določeni ukrepi za omejitev prometa. Novogoriški policisti tako tudi danes izvajajo nujne ukrepe in preverjajo, ali vozniki upoštevajo omejitve prometa zaradi nastalih vremenskih razmer.

Več preventivnih napotkov voznikom za varno vožnjo v vetrovnih razmerah ter seznam prometnih ukrepov, ki so izvedeni v času močne burje, tudi na spletni strani Darsa.

Prav tako so pomembne informacije o razmerah in zastojih na cestah dostopne na spletni strani prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje