Nevihtna celica prešla Slovenijo, poročajo tudi o toči

Slovenija 31. Jul 202111:39 > 19:34
Delite:
Toča v Škofji Loki
Foto: Alenka Setina/Facebook stran Neurje.si

Gasilci po nevihti, ponekod tudi s točo, ki se je dopoldne pomikala prek severnega dela države od Julijskih Alp na vzhod, še posredujejo na terenu. Večinoma je šlo za odkrite strehe, zalite kleti in podrta drevesa. Ponoči je po poročanju Agencije za okolje (Arso) pričakovati novo pošiljko neviht.

Vremenska fronta, ki je nastala na Bovškem in se premikala proti Gorenjski in Štajerski proti vzhodu države, je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

V Škofji Loki toča

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike.

Na območju Škofje Loke, kjer je padala tudi toča, imajo delo zaradi odkritih streh in podrtih dreves, nekaj pa je tudi zalitih podvozov, so za STA povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru.

Alenka Setina nam je iz Reteč pri Škofji Loki poslala fotografije posledic današnjega močnega neurja s točo, ki je…

Posted by Neurje.si on Saturday, July 31, 2021

Na mariborskem območju, kjer je divjalo neurje z močnim vetrom, je prav tako odkrivalo strehe, padlo pa je tudi nekaj dreves. Po navedbah mariborske Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je prizadelo zlasti občine Oplotnica, Slovenska Bistrica, Rače, Fram in Lovrenc na Pohorju.

Skupno zabeleženih 56 dogodkov

V občini Laško je podrlo nekaj dreves in zalilo nekaj kleti, so za STA povedali na celjski izpostavi uprave. Toča je po podatkih uprave za zaščito in reševanje poleg Škofje Loke klestila tudi v Posočju in okolici Kranja. Strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci in jo poškodovala. Do požara k sreči ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše, je navedla uprava za zaščito in reševanje.

Neurje s točo in strelami je na Rodici v občini Bohinj zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino. Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Skupno je bilo zabeleženih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb, je še navedla uprava za zaščito in reševanje. Agencija RS za okolje je tudi za noč in nedeljo izdala opozorilo, da bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni pa izključen niti pojav toče.

Na Gorenjskem je promet zaradi neurja danes še dodatno opočasnil. Gorenjski policisti so pozvali k previdnosti odgovornosti, uporabi luči in ustavljanju samo na krajih, kjer je to izrecno dovoljeno. Voznike so opozorili, da ustavljanje pod podvozi na avtocesti ni dovoljeno.

Komentari

Vaš komentar