Mors: Pomankljivosti pri oklepnikih oshkosh večinoma odpravljene

Slovenija 23. Sep 202116:56 > 16:57 0 komentarjev
LKOV 4x4
Bobo

Po objavi zapisnika o nadzoru kakovosti oklepnikov oshkosh, ki je pokazal številne pomanjkljivosti, so se odzvali na ministrstvu za obrambo. Kot so zagotovili, so vse ugotovljene napake oziroma pomanjkljivosti nastale povečini med transportom in so večinoma že odpravljene, manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran.

Zapisnik o kontroli kakovosti, izsledke katere je danes objavil spletni portal Necenzurirano, kaže, da so se pri pregledu dostavljenih oklepnikov izkazale številne pomanjkljivosti. Zaradi tega v Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo.

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da postopek prevzema oklepnikov poteka po predpisanem postopku kontrole kakovosti in količine. Do zdaj so opravili količinski prevzem in deloma tudi tehnični pregled vozil z namenom odprave morebitnih napak ali pomanjkljivosti.

Pomankljivosti nastale med transportom

“Dejstvo je, da so vsa dobavljena vozila nova in da so vse ugotovljene napake oziroma pomanjkljivosti, ki so nastale povečini med transportom, večinoma že odpravljene, manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran, vse v okviru garancije,” so zatrdili. Ko bodo vozila v celoti skladna s pogodbenimi določili, kar se bo ugotovilo z zapisnikom o kakovostnem prevzemu, bodo vozila dokončno prevzeta, so dodali na ministrstvu.

Končni tehnični pregled pa bo opravljen takrat, ko bodo vozila popolnoma opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom. Po tem bodo vozila popolnoma opremljena in tehnično brezhibna predana v operativno uporabo v Slovensko vojsko.

Navedba, da so bile letos februarja spremenjene tehnične značilnosti vozil, ne drži, ker so bile te dogovorjene že ob prvem naročilu, je pa ministrstvo za obrambo na predlog Slovenske vojske ob drugem naročilu povečalo količino in dodalo še drugo izvedenko teh vozil.

Tonin: Slovenska vojska in direktorat ravnala odgovorno

Odzval se je tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki meni, da sta Slovenska vojska in direktorat za logistiko ravnala zelo odgovorno, ker sta vse oklepnike oshkosh ob prevzemu natančno pregledala. Zahtevali bodo, da proizvajalec odpravi ugotovljene pomanjkljivosti. Ko bodo vozila predana v operativno uporabo, bodo morala biti tudi tehnično brezhibna, je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!