MZZ že tretjič na zagovor poklicalo ruskega veleposlanika

Slovenija 02. Mar 202217:39 > 17:47 0 komentarjev
Timur Ejvazov
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je po včerajšnjem ruskem vojaškem napadu na ukrajinsko mesto Harkov, v katerem je bil uničen slovenski konzulat, danes na zagovor ponovno poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Državni sekretar Gašper Dovžan pa mu je predal protestno noto z zahtevkom za opravičilo in povrnitev nastale škode.

MZZ je že tretjič v zadnjih dneh poklicalo na zagovor ruskega veleposlanika v Sloveniji Timurja Ejvazova, tokrat zaradi ruskega napada na Harkov, v katerem je bil uničen slovenski konzulat. “Slovenija najostreje obsoja včerajšnje nedopustno dejanje in vojaško agresijo Ruske federacije nad suvereno državo. Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in človekovih pravic, poleg tega pa je uničevanje civilnih tarč vojni zločin. Slovenija bo uporabila vsa diplomatska sredstva, ki jih ima na voljo, za izražanje nasprotovanja takim dejanjem,” so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Med drugim bo Slovenija o nedopustnem dejanju obvestila generalne sekretarje mednarodnih organizacij, kot so Združeni narodi, Svet Evrope, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Slovenija bo tudi podprla preiskavo o razmerah v Ukrajini tožilca mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu Karima Khana in k podpori pozvala še druge države članice. Ob tem so še zapisali, da častni konzul Anatolij Bondarenko v napadu ni bil poškodovan in je na varnem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!