N1 SOOČENJE: Nemec obtožil Janšo, da izziva. Kangler Nemca, da laže

N1 volilna soočenja 15. Mar 202211:16 > 15:21 15 komentarjev

Na N1 sta gostovala Matjaž Nemec (SD) in Franc Kangler (Povežimo Slovenijo/NLS). Ob vojni v Ukrajini sta predstavila svoje poglede na varnost, govorila pa sta tudi o petkovih protivladnih protestih, ravnanju policije in globi za 34 tisoč evrov, ki jo je v teh dneh prejel Jaša Jenull.

V soočenju na N1 sta gostovala Franc Kangler (Povežimo Slovenijo), državni sekretar na notranjem ministrstvu, in Matjaž Nemec (SD), predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Najprej sta spregovorila o obisku slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, ki je danes s poljskim in češkim kolegom odpotoval v Kijev, kjer se bo srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

“Vsa čast vsem trem, da so si v imenu Evropskega sveta upali iti na neposredno vojno žarišče. Okoli Kijeva je veliko eksplozij in v Kijevu. Predvsem pa, da je to tudi sporočilo in opozorilo Putinu, naj ustavi vojaške konje, ki bdijo nad Ukrajino. In naj vse spore, ki so, rešijo z dialogom. Pri čemer je še to en signal več, da želi Evropa na tem mestu odigrati pomembno vlogo, da zagotovi stabilnost in mir, in da se to vojno žarišče ne bi širilo čez meje Ukrajine na druga evropska mesta in ozemlja,” je ob tem dejal Kangler.

Matjaž Nemec pa je povedal, da si želijo, da je osnovno sporočilo tega obiska solidarnost z ukrajinskim narodom in sporočilo miru. “Trije predsedniki so prvič omenili možnost obiska na vrhu predsednikov evropskih držav v Versaillesu. Tu ne gre za to, da je ta trojica delegacija Evropskega sveta. Včeraj je bil ta o tem le obveščen, da bodo danes odpotovali. Torej akcija ni usklajena z Evropsko unijo,” je opozoril. Dodal je, da imata dva voditelja, nemški kancler Scholz in francoski predsednik Macron, dialog z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je povzročil ta konflikt in kasnejšo vojno.

Predvolilno obarvan obisk?

Nemec je ob tem opozoril tudi na aprilske parlamentarne volitve v Sloveniji. “Želeli bi si, da ne gre le za gesto, ki bi prikazovala predvsem Janeza Janšo v uvidu prihajajočih volitev na fotografijah z Zelenskim, ki je trenutno globalni vojak in pozitiven lik. Kajti Zelenski je le del enega kovanca. Drugi del je Vladimir Putin, ki je ključen, da se ta konflikt in vojna nehata,” je dodal Nemec.

Franc Kangler pa je odvrnil, da ga nastop Nemca ne preseneča. “Glede na to, da je njegova predsednica Tanja Fajon, ki je članica Evropskega parlamenta, naj ona sestavi delegacijo Evropskega parlamenta in obišče Putina. Ga skuša z dialogom prepričati, naj neha vojno v Ukrajini. Po moji oceni si gospa Fajon niti ne upa, kaj šele, da bi dobila idejo, da bi skušala ona ustvarjati dialog,” je dodal. Ob tem je dejal, da so v Povežimo Slovenijo prepričani, da lahko le z dialogom odpiramo in zapiramo politična vprašanja, ki tarejo Slovence. “Ne pa z izključevanjem, kot so nekateri v opoziciji razdelili slovenski narod,” je bil oster Kangler.

Obisk trojice v Ukrajini je pozdravil tudi predsednik države Borut Pahor, sicer nekdanji predsednik SD. Nemec je ob tem opozoril, da je lahko ta obisk “v danih okoliščinah veliko tveganje”, ter ponovil, da “glede na podatke, ki jih imamo in so verodostojni, ta obisk ni usklajen z evropskim vrhom”.

Ali Nemec še meni, da Janša izpostavlja Slovenijo?

Po uničenju slovenskega konzulata v Harkovu je Nemec predsednika vlade na Twitterju vprašal, ali meni, da bi bil lahko napad povezan s sovražno retoriko, s katero premier izpostavlja našo državo. Predsednica SD Tanja Fajon se je v studiu N1 od te objave distancirala. Ali Nemec še vztraja pri tem? “Gotovo. Gre za vprašanje, na katero ne dobimo odgovora. Gospod Janez Janša je edini predsednik vlade, ki dejansko izziva eno od držav, ki je vpletena v vojno. Čemu izpostavljati državo tako, kot ne počne nihče,” je dodal in ob tem navedel primere sosednje Avstrije, baltskih držav in Švice. Ob tem se je Nemec vprašal, zakaj Janša s pobudami, kot je zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino, izpostavlja Slovenijo.

Kangler je povedal, da niti ni pomembno, v katerem imenu so se “trije gospodje” znašli v Ukrajini. “Pomembno je, da so si upali v Ukrajino, da so pokazali pozitivno gesto in dali vedeti tako EU kot Putinu, da so pripravljeni konflikt reševati z dialogom,” je dodal. Nemčev tvit je Kangler razumel, kot da predsednika vlade obsoja, da je on kriv, da je raketa zadela konzulat v Harkovu.

Oba sogovornika ugotavljata, da zaupanje v policijo pada, ne strinjata pa se, zakaj. Matjaž Nemec je povedal, da se že zadnje leto in pol v javnosti pogovarjamo o stanju v slovenski policiji. “Prepričan sem, da so si državljanke in državljani izoblikovali mnenje. To drugačno ravnanje slovenske policije vpliva na naš vsakdan. To smo občutili predvsem v času neuspešnega reševanja covidne situacije svoje vlade. Velikokrat in prevelikokrat z občutkom prevelike mere agresije in zlorabe položajev,” meni Nemec.

Drugi segment pa je po njegovih besedah kadrovanje. “Resnično se je dogajalo, da je vsaka vlada zamenjala vrh policije. Ampak generalni direktor policije je bil tisti, ki je bil v preteklosti, v zadnjih treh letih, v veliki meri tisti vratar med željo politike, da vstopi v delovanje policije s svojimi apetiti. Ne glede na vlado, levo ali desno. V tem primeru ni več tako,” je dodal.

Nemec obtožil Kanglerja, da se podpisuje na dokumente policije. Kangler to zanika

Nemec je dejal tudi, da obstaja dokument policije, na katerem je podpisan Kangler. “Imamo državnega sekretarja, ki se podpisuje pod uradne dokumente policije. Torej imamo neposredno povezavo med ministrstvom za notranje zadeve in policijo tudi v vodenju,” je povedal in dodal, da je to v nasprotju z delitvijo oblasti, torej ne ločimo več ministrstva od policije.

Kangler je dejal, da o tem dokumentu ne ve nič. “Upam, da bo gospod Nemec, kot je iskal mojo nečakinjo, ta dokument enkrat tudi končno pokazal javnosti. Nikoli in nikdar nisem tega podpisoval, to ni moja pristojnost. Tudi takrat, ko me je vprašal na preiskovalni komisiji, ali obstaja možnost … Majhna verjetnost je, da bi kakšen dokument prišel v mojo mapo,” je dejal Kangler in dodal, da je to preveril tudi pri svoji tajnici.

“Če pa gospod Nemec razpolaga s tem dokumentom, bi bil zelo vesel, da ga predstavi javnosti, ga prinese v studio, vam ga pokaže, ali pa mene ponovno povabijo pred preiskovalno komisijo,” je še povedal Kangler. Nemec pa je odvrnil, da te moči nima, lahko pa preveri pri predsedniku komisije, ki to preiskuje. Dokument je po njegovih besedah varno shranjen v prostorih državnega zbora in bo verjetno predmet obravnave na sodišču. Kangler je odvrnil, da Nemec “fejst laže”, saj ga je za ta dokument vprašal in predsedniku komisije predlagal sklep, da ta dokument pridobi pooblaščenka. “Danes pa trdite, da je ta dokument v trezorju. Nimamo podatka in ne verjamem, da bi lahko pooblaščenka dobila ta dokument od mojega zaslišanja do tega trenutka,” je dodal Kangler.

Položnico je dobil Jaša Jenull. Jo bo tudi Zoran Stevanović?

Veliko očitkov je tudi o ravnanju policije na protestih. Na petkovih, denimo, so policisti z ograjenega Trga republike odnašali ljudi, ki so tam miroljubno na razdalji brali ustavo. Jaša Jenull je za stroške policije na tem protestu dobil položnico za 34 tisoč evrov, že prej pa je dobil dve. Na vprašanje, ali ni to nekaj, kar gledamo v avtoritarnih režimih, je Kangler dejal, da gospod Jenull ni izjema.

Na vprašanje, ali bo položnico dobil tudi Zoran Stevanović, ki je vabil na jesenske sredine proteste, na katerih je policija uporabila tudi solzivec, je Kangler dejal, da je prepričan, da bo tudi ta gospod dobil položnico. “Tudi ta gospod, ki ima svojo politično stranko, bo dobil položnico. Nihče ni izjema, ne glede na to, ali prihaja z levice ali desnice. Zakaj bi pa bil kdo izjema? Če lahko mi ali kdorkoli drug na upravni enoti prijavi shod, zagotovi zdravnika, dovolj varnostnikov, potem stroška policije ni,” je povedal Kangler in dodal, da če kdo ne spoštuje zakona, naj za to tudi odgovarja.

Nemec pa je dejal, da je vlada v času covidne krize zlorabila dani položaj, da onemogoči kakršnekoli svoboščine v danih okoliščinah. “Mislim, da smo se tudi z epidemiloškega vidika naučili, da je veliko ukrepov, še posebej teh represivnih, nepotrebnih,” je dodal. “Tisto, kar danes lahko reflektira kot zrcalna slika, je dogajanje v Rusiji,” je povedal in pripomnil, da so velika ruska mesta danes skoraj vsak večer preplavljena z množico ljudi, ki protestirajo proti vojni. Po njegovih besedah lahko gledamo, na kakšen način se ruski režim loteva tovrstnih protestov.

Kangler je retoriko Nemca označil za žalostno, je pa vesel, da bodo lahko ljudje ocenili to na volitvah. “Da gospod Nemec primerja slovenske policiste z ruskimi, je velika žalost. Nikogar nismo zapirali. V Rusiji ti, če protestiraš, grozijo z zaporom. Tukaj so dobili nekateri, ki niso upoštevali ukazov policije, mandatne kazni,” je dodal Kangler.

Knovs, ki ga vodi Nemec, je zaradi ravnanja policistov na protestih 5. oktobra opravil nadzor na policiji. Kot je dejal takrat, so se potrdile govorice, da je bila politika prisotna v operativnih štabih na dveh lokacijah – in sicer Franc Kangler, minister Aleš Hojs, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. Kangler je danes dejal, da je bil tam zaradi zavarovanja 40 predsednikov vlad in premoženja. “Osebno sem šel pozdravit fante v OKC. Niti besede nisem tam izgovoril, bil pa sem z generalnim direktorjem policije, pogledal in se jim zahvalil za delo,” je povedal Kangler in dodal, da to ni bilo v nasprotju z zakonom in prekoračitev pooblastil. Nemec je dejal, da je takšno ravnanje nedopustno.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje