Rupel vidi zapis o Hitlerju kot napako, Zalar opozoril na pridobivanje podpore

N1 Studio 05. Avg 202115:50 > 17:23 6 komentarjev
studio
n1

Kaj sledi zapisu "Hitler je heroj" predsednika društva za tradicionalne vrednote Urbana Purgarja? Kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki je društvu s skrajno desnimi nazori podelil status nevladne organizacije, že pozivajo k odzivu, zvrstili pa so se tudi pozivi za odvzem statusa.

Na tožilstvu bodo primer dodelili v delo pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo odločil po preučitvi vseh okoliščin, s policije pa so sporočili, da obravnavajo vsak primer spodbujanja nestrpnosti. Nekdanji minister Aleš Zalar je ocenil, da je reakcija pristojnih ustrezna. Ocenil je, da je bila nujna ostra obsodba te izjave, ki ni zgolj nedopustna in neprimerna, ampak tudi “nekaj, kar se v demokratičnih državah ne sme tolerirati”.

Zapis pa ne skrbi tako zelo drugega bivšega ministra Dimitrija Rupla. “Zdi se mi, da gre za čudaštvo in neumen primer. Nekdo, ki v 21. stoletju, govori take reči, ni pri zdravi pameti,” je povedal. Bolj ga skrbijo zapisi, ki poveličujejo druge totalitarizme ali diktature. “Popustljivi smo do izjav, ki zadevajo diktatorske režime na vzhodu Evrope ali drugih kontinentih,” je dodal.

Zalar je na to odvrnil, da ni potrebe po relativizaciji Purgarjevega zapisa v primerjavi z zapisi o drugih totalitarnih sistemih. “Taka izjava razdvaja, neti nemir, nova sovraštva, odpira stare rane in s tem poglablja tisto, kar v Sloveniji prikrito tli od konca druge svetovne vojne. Zato ne želim marginalizirati te izjave, še zlasti, ker je ni izrekel kar nekdo na cesti, ampak nekdo, ki predstavlja nevladno organizacijo s statusom delovanja v javnem interesu,” je poudaril in dodal, da spodbujanje sovraštva s poveličevanjem Adolfa Hitlerja prav gotovo ni v javnem interesu.

Kot problematično je Zalar ocenil, da se ekstremna gibanja v Sloveniji v zadnjih letih krepijo. “Če doživljajo vsaj tiho podporo določenega političnega spektra, je to še toliko večji problem. Zato menim, da si ta izjava zasluži ostro reakcijo,” je dodal.

Na to Rupel odgovarja, da izjave, kot je Purgarjeva, v Sloveniji nimajo podpore. “Ni ga Slovenca, ki bi to podprl. Če je, je to neka popolnoma marginalna zgodba. Takšen tvit ali izjave nima nikakršne ne javne ne tihe podpore. Ni res, da bi v zvezi s tem lahko kogarkoli obsojali,” je povedal.

“V tem trenutku je govoriti o aktualnosti in pomenu takšnih izjav pretiravanja, po nepotrebnem vzbuja neke asociacije in čustva,” je povedal Rupel. Prenašanje tega v današnjo politično diskusijo je ocenil kot zgrešeno in nizkotno. Meni, da se bolj splača govoriti o drugih zadevah, kot so polpretekla zgodovina, strankarski programi in ravnanja nekaterih voditeljev, je naštel.

Na vprašanje, ali bi bilo treba odvzeti društvu status nevladne organizacije v javnem interesu, je Rupel odgovoril: “Veste, kdo vse ima danes ta status,” in dodal, da je šlo pri zapisu za napako ter idiotizem. “Temu društvu je treba odvzeti dotacije in nehati govoriti tako dramatično o izjavi, ki vsebuje pet ali šest besed,” je dodal.

“Jaz sem samo rekel, da je ta izjava v primerjavi z drugimi problemi brez zveze,” je na vprašanje, sicer namenjeno Zalarju, še odgovoril Rupel.

Zakaj ne moremo iti naprej od tega? Zalar je navedel, da se že dlje časa opozarja na pojav teh skrajnih gibanj. Bolj javno jih je bilo mogoče opaziti na javnih shodih, obveščevalne službe pa so nanje kot prekrit pojav opozarjale že dlje časa, je dejal. “To nas mora skrbeti,” je povedal. Te ideje se ne širijo zgolj v Sloveniji, temveč tudi v Nemčiji in nekaterih drugih državah.

“Izjava je bila podana na način, ki je omogočil, da se je z njo seznanila širša javnost. Šlo je za javno distribuiranje takega stališča,” je povedal in dodal, da je nevarno pridobivanje podpornikov. “To lahko povzroči resnejše probleme,” je dodal. Navedel je, da kazensko pravo varuje pred širjenjem nestrpnosti in sovraštva. “Na tej točki se svoboda govora neha, trči ob temeljne apostolate demokratične države,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje