N1 STUDIO: Soglasja za samotestiranje ni podalo samo nekaj odstotkov staršev

Slovenija 17. Nov 202113:55 > 15:18 4 komentarji

Čeprav je ravnatelje še včeraj zelo skrbelo, kako bo potekal prvi dan obveznega samotestiranja otrok v prostorih šole, je večina staršev danes ravnala odgovorno. Kakšne so izkušnje s terena? O tem v današnji oddaji N1 STUDIO.

Prvi dan novega režima samotestiranja otrok v osnovnih šolah, ko se morajo tudi najmlajši učenci samotestirati v prostorih šole, je minil brez večjih težav. Novost je bila sicer pospremljena s številnimi pozivi, dvomi in vprašanji tako staršev kot tudi učiteljev in ravnateljev, v preteklih dneh so pred nekaterimi šolami potekali celo protesti staršev, pred vhodom smo gledali postrojene policiste. A učiteljicam in učiteljem je danes odleglo, starši so v veliki večini ravnali odgovorno.

Šolska ministrica Simona Kustec je danes objavila tvit, v katerem je zapisala, da se iskreno zahvaljuje vsem, ki pomagajo šolnikom, da lahko otrokom v tem zahtevnem covid-19 obdobju na varen način še naprej prenašajo znanje v prostorih šol.

V oddaji N1 STUDIO smo se o tem pogovarjali s predsednico Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Laro Romih in ravnateljem Osnovne šole Domžale Urošem Govcem.

Govc je potekal, da je prvi dan vse potekalo gladko in brez težav. “Presenetljivo, glede na to, da smo bili v minulih dneh pod velikim pritiskom.”

Starši prisotni pri samo dveh otrocih

Včeraj so staršem učencev prve triade ponudili, da so prisotni pri samotestiranju otrok. Odziv je bil po njegovih besedah pičel – samo pri dveh otrocih so bili prisotni starši. “Mogoče je razlog ta, da so starši dobili to obvestilo relativno pozno,” je dejal Govc.

Otroci so z zanimanjem izvajali testiranje, težav niso imeli, je še dodal.

Na vprašanje, koliko odstotkov staršev ni podalo soglasje za samotestiranje otrok, je ravnatelj odgovoril, da dobre štiri odstotke.

Lara Romih je potrdila, da so izkušnje prvega dne večinoma zelo dobro, da pa še nimajo celotne slike o tem, kaj vse se je dogajalo. Na tistih šolah, od katerih so dobili podatke, soglasja ni podalo samo nekaj odstotkov staršev. “Glede na negodovanje v preteklih dneh je ta številka relativno majhna.”

Je šlo torej zgolj za glasno manjšino? Romih meni, da ja, a opozarja, da tudi te manjšine ne gre odmisliti. “Vsi njihovi pomisleki vendarle niso brezpredmetni.”

Policisti pred šolo

Na vprašanje, ali je prejemal v zadnjem času tudi grožnje, je Govc dejal, da je šlo bolj za “napovedi, kaj se bo zgodilo, če ne bom upošteval njihovih pozivov”. Pred dvema dnevoma so imeli pred šolo skupino približno 20 staršev, ki so protestirali, tam so bili tudi policisti. “Na družbenih omrežjih sem bil zaradi tega neupravičeno napaden. Rad bi pojasnil, da sem v nedeljo prejel obvestilo občanov, da se pred šolo pripravlja protest staršev, ki se ne strinjajo z upoštevanjem odloka na naši šoli. Zaradi teh obvestil sem v ponedeljek preventivno obvestil policijo in jih prosil, naj bodo zaradi obvestil pozorni na dogajanje v okolici šole. Policisti so pozneje samoiniciativno prišli pred našo šolo in se postavili pred glavni vhod. Vendar pa ni prišlo do nikakršnega obračunavanja s protestniki,” je pojasnil Govc. Protestnikom je ponudil, da sprejme njihovega predstavnika in prisluhne njihovim pomislekom, a na to niso pristali, ker so želeli dogajanje snemati – na to pa ni pristal sam. “Informacije, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, da sem klical policijo in preprečil vstop v šolo, ne držijo,” je poudaril.

Danes je pričakoval podobno dogajanje, je priznal ravnatelj, a se to ni zgodilo. Pred šolo se je sicer zbrala manjša skupina staršev, prisotni so bili tudi policisti, ki so prišli tudi tokrat samoiniciativno, a se je protest hitro zaključil.

Starši slabo reagirajo na prisilo

Romih je prepričana, da je k uporu dela staršev pripomoglo več dejavnikov, med drugim starši po njeni oceni slabo reagirajo na prisilo. Pristojne je pozvala, naj se pred sprejemanjem odločitev posvetujejo z relevantnimi deležniki, saj bi bili odloki tako bolj premišljeni in upor manjši. “To, da so starši učencev prve triade lahko prisotni pri samotestiranju, je super, a še bolje bi bilo, če bi bila ta odločitev sprejeta pred tednom dni.”

Otroci sicer s temi ukrepi nimajo tako velikih težav kot starši, je še ocenila Romih.

Tudi Govc je potrdil, da so otroci z zanimanjem izvajali samotestiranje in brez kakršnih koli težav. “Imam informacijo, da se nekateri učenci prve triade želijo testirati, ker se testirajo njihovi sošolci, pa imajo prepoved ali zadržke pri starših. Upam, da se bo to spremenilo tudi pri njih.”

Govc se je ob tem zahvalil vsem staršem, ki so soglasja podali in tako omogočili, da je prvi dan minil brez težav.

Romih je poudarila, da so v zvezi v minulem tednu pripravili primere dobrih praks in predlogov, ki jih bodo že danes poslali odločevalcem. Med drugim jih skrbijo ponedeljki, ko se otroci po dveh prostih dneh najprej vsi srečajo na šolskih avtobusih, kjer se okužbe lahko hitro širijo, in se šele nato testirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje