Zorčič v N1 STUDIO: Če Šarec zaupa Črnčecu, meni pa ne, ima težave

N1 Studio 13. Jan 202213:56 > 11. Apr 2022 10:04 10 komentarjev

Bil je ključni človek, da je ustanovitelja SMC Mira Cerarja zamenjal Zdravko Počivalšek. Stranka, ki danes pod tem imenom ne obstaja več, je kmalu zatem prelomila predvolilne obljube in vstopila v vlado Janeza Janše. A hitro so iz nje začeli odhajati poslanci, do danes že šest od desetih. Med njimi tudi predsednik državnega zbora, ki je sinoči s somišljeniki ustanovil novo stranko z imenom Liberalni demokrati – Lide. Napovedujejo, da bodo alternativa vsemu slabemu. V N1 STUDIO je gostoval predsednik državnega zbora in prvi mož Lide Igor Zorčič, ki je med drugim odgovarjal na očitke Marjana Šarca, da vodi cinca minca politiko.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je sinoči ustanovil stranko Lide. Zaseda eno od treh mest v predsedstvu stranke, dve ostajata prosti. Kot je pojasnil Zorčič, sta mesti namenjeni morebitnim združitvam ali vstopom novih akterjev v stranko Lide. Sta mesti rezervirani za Roberta Goloba, ki napoveduje ustanovitev nove stranke, in predsednika Desusa Ljuba Jasniča? “Jaz si ne bi upal nobenega izmed njiju že videti na tem mestu,” je odgovoril Zorčič.

Ustanovni kongres je bil v celoti zaprt za javnost in medije, kar je na političnem prizorišču redko. To odločitev je Zorčič pojasnil z epidemiološkimi razlogi.

Med ustanovitelji stranke so nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, predsednik Atletske zveze Roman Dobnikar, direktorica Legebitre Lana Gobec. “Odprti smo za ljudi, ki imajo politično izkušnjo in nimajo nahrbtnika s kazenskimi postopki. Želimo si ljudi z izkušnjami, ki ne bodo najprej dve leti iskali stranišča v državnem zboru,” je povedal Zorčič.

Na vprašanje, kakšna je vloga Pavla Gantarja, nekdanjega predsednika državnega zbora, in Toneta Anderliča, ki še vedno vodi LDS, je Zorčič odgovoril: “Pogovarjam se s številnimi ljudmi, tudi z omenjenima”. Dodal je, da lahko od njiju dobi zgolj dobre nasvete.

Anderlič je za Večer pozdravil ustanovitev Zorčičeve stranke. Poudaril je, da bi sodelovali s strankami, ki imajo izhodišča, kakršne ima tudi LDS. Na vprašanje, ali jih zanima tudi sodelovanje z Golobom, pa je odgovoril: “Ja, tudi morda.”

Na volitve je stranka Lide pripravljena oditi tudi samostojno

Z Golobom je Zorčič že govoril, srečala sta se takrat, ko je bil gost na komisiji za nadzor javnih financ. Števila dosedanjih stikov z Golobom Zorčič ni želel komentirati.

Glede komentarja Goloba, da je to, kar danes vlada Sloveniji, ni desničarstvo, ampak fašizem, je Zorčič odgovoril, da želi ostati pri takih ocenah zadržan. “Ta trenutek imamo pomanjkanje demokracije oziroma oblastnike, ki imajo avtoritarne metode. Takšno stanje je problematično in je nazadovanje,” je rekel.

Na volitve je stranka Lide pripravljena oditi tudi samostojno, torej tudi če ne bo predvolilnega združevanja. “Če ne bo združevanja na liberalni sredini, bomo še en mandat gledali isto oblast,” meni Zorčič.

V stranki se Zorčiču nista pridružila kolega iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga in Jurij Lep. Ocenil je, da bo poslanska skupina sodelovala do konca mandata. Kako bo poslanska skupina glasovala v prihodnje? “Odločamo se skladno s svojimi liberalnimi načeli,” je odgovoril Zorčič.

Zorčič o “cinca minca”: Šarčevi očitki povedo več o njem kot o meni

Javno je Zorčiču za ustanovitev stranke čestitala predsednica SAB Alenka Bratušek. Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je do ravnanja Zorčiča kritičen. “Mi ne moremo tolerirati te garmin politike: danes tako, jutri drugače,” je v ponedeljkovi oddaji N1 STUDIO dejal Šarec. Politiko Zorčiča je Šarec označil s “cinca minca politiko”.

“Ti očitki verjetno povedo več o njem kot o meni,” Šarcu odgovarja Zorčič. Glede Šarčevih izjav, da mu ne zaupa, je Zorčič dejal: “Poglejte, on zaupa Damirju Črnčecu,” je dejal in dodal, “če njemu zaupa, meni pa ne, ima gospod Šarec verjetno kakšne težave z nastopanjem v politiki, ki se, ne nazadnje, kažejo v tem, da bi danes še vedno lahko bil predsednik vlade, pa ni.”

Zorčič se je pripravljen pogovarjati tako s Šarcem kot Janšo

A sodelovanja s Šarcem Zorčič ne izključuje. Glede navedb, da naj bi se s SD dogovoril za sodelovanje, je odgovoril, da se je že dolgo nazaj odločil, da ne gre v nobeno od obstoječih strank KUL.

Kaj pa sodelovanje s SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo? Po vsakih volitvah so vsi politični akterji, tako Zorčič, postavljeni pred dejstvo, da so za skupno mizo. “Kdor pravi, da se ne bo pogovarjal, nima kaj početi na političnem prostoru,” je dejal o povolilnem sodelovanju. Če ga bo po prihodnjih volitvah Janša povabil na pogovore, se je teh pripravljen udeležiti. “Na pogovore lahko grem s komerkoli. Ampak podpirati enak modus operandi z istim predsednikom vlade pa ne morem, če želimo predstavljati alternativo,” je dodal.

Da SMC ne bo šel v vlado z Janezom Janšo, je po Zorčičevih navedbah obljubil Miro Cerar, vsi ostali pa so se tega držali. Zato se je SMC po volitvah leta 2018 pridružil Šarčevi vladi, nato pa je Šarec 2020 odstopil. “Tudi danes imamo koalicijo, ki nima večine. Ampak ta koalicija vlada, ker se pogovarja. Če bi vedeli, da bo Šarec čez eno leto odstopil, ga takrat ne bi podprli,” je dejal Zorčič in dodal, da od odgovornosti, ker je podprl Janševo vlado, ne beži.

Na očitke, da je podprl tudi nekatere škodljive zakone, je Zorčič odgovoril, da zakona o vodah niso podprli, na glasovanju so se vzdržali, na referendumu pa so mu nasprotovali. Pri interventnih zakonih, ki so po mnenju opozicije vsebovali podtaknjence, pa je Zorčič pretehtal prednosti in slabosti.

Kako se Lide razlikuje od drugih liberalnih strank?

“Razlika med stranko Lide in drugimi liberalnimi strankami je v tem, da se osredotoča okoli programa in ne voditelja, po katerem se nekatere stranke tudi imenujejo. Program je bolj konkreten,” je povedal.

Izpostavil je odnos do socialnih vprašanj. Socialne prispevke Lide vidi kot varnostno mrežo, ki pomaga tistim, ki ne zmorejo zaradi okoliščin, ne pa tistim, ki ne želijo delati. “Tukaj smo bolj rezervirani kot stranke levo od nas,” je dodal.

“Gospodarsko napredna država je tista, ki lahko državljanom zagotavlja blaginjo,” je rekel Zorčič in dodal, da mora biti država bolj rezervirana pri velikih korporacijah. Kot je še dejal, bo Lide podpiral vojsko in zaveze Slovenije.

Pri zdravstvu Lide v ospredje postavlja bolnike, je povedal Zorčič. “Za nas je pomemben pacient oziroma zavarovanec, koliko prispeva v zdravstveno blagajno in kaj dobi za ta denar,” je povedal.

Celotno oddajo N1 STUDIO lahko pogledate na vrhu članka.

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje