N1 STUDIO: “Lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje”

Koronavirus 13. Sep 202114:04 > 17:24 0 komentarjev
N1 STUDIO
N1

Vlada je na dopisni seji v soboto sprejela mega odlok PCT in javnost ves preostali konec tedna pustila brez odgovorov. To je storila šele danes, na novinarski konferenci, a je bila z odgovori skopa, brez podrobnejših navodil, kako naj se odlok izvaja v praksi. V oddaji N1 STUDIO so gostovali predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, direktor GZS Aleš Cantarutti in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš.

Ves konec tedna in danes smo vladne predstavnike vabili v studio, ker je vprašanj o novem odloku še vedno zelo veliko, a sogovornika za nas niso našli.

So pa v oddaji N1 STUDIO sodelovali Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, in Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

“Nekaj odprtih vprašanj o novem odloku ostaja. Odgovore relativno hitro dobivamo od gospodarskega ministrstva, še nekaj pa jih čakamo z ministrstva za zdravje, predvsem o najvišji dovoljeni ceni hitrih testov,” je povedala Mariča Lah v oddaji N1 STUDIO.

“Nezaslišano, da moramo kot delodajalci nositi to breme”

“Na odlok se bomo odzvali s samotestiranjem na sedežu družbe. Vsi, ki ne bodo imeli pogoja C ali P, bodo imeli pri nas možnost testiranja. Večkrat pa smo že opozarjali, naj delodajalec nudi varnost na delu s cepljenjem. Zneski, o katerih se zdaj pogovarjamo, pa so visoki. Za nas je zato nezaslišano, da moramo kot delodajalci nositi to breme,” je povedal Marjan Trobiš iz Združenja delodajalcev Slovenije.

“Na zbornici že nekaj časa zagovarjamo stališče, da mora vsak posameznik nositi odgovornost za svojo odločitev, torej tudi stroške. Dejstvo je, da se precepljenost v zadnjih tednih vendarle zvišuje. V gospodarstvu, med našimi člani, je precepljenost 50–55-odstotna. Ponekod so precepljeni 70–80-odstotno. Zanimivo, precepljenost je višja v večjih podjetjih, kjer je več medosebnih stikov,” je povedal Cantarutti.

“Nov odlok postavlja iste gospodarske subjekte v različne pozicije in jih na ta način diskriminira,” pa je opozorila Mariča Lah. Dejala je, da bi morda morali začeti razmišljati o uvedbi obveznega cepljenja. Če želimo obiskati živilsko trgovino znotraj nakupovalnega središča, moramo namreč izpolnjevati pogoj PCT. Trgovino iz iste verige, ki ni znotraj središča, pa lahko obiščemo brez tega pogoja.

Samotestiranje
Profimedia

“Mislim, da bo prišel čas za razmislek o obveznem cepljenju”

“Postavlja se nam še vprašanje, ali je na voljo domov testov za samotestiranje, recimo za neko proizvodnjo. Veliko vprašanj še ostaja. Menim, da je to vseeno logična odločitev vlade, predvsem zaradi hitrega naraščanja okužb v tem četrtem valu. Prišel bo čas za razmislek o obveznem cepljenju. Trenutno tega še ne želimo. Menim, da imamo dovolj razuma in zdrave kmečke pameti,” je dejal Cantarutti.

Trobiš: Ob zadostni precepljenosti mogoče živeti praktično brez omejitev

“Še enkrat bi apeliral na ljudi: pustimo se cepiti. Dobro je, da smo družbeno odgovorni, solidarni do šibkejših. Menim, da je državljanska dolžnost, da se vsi cepimo in izkoreninimo to bolezen. Države, kot sta Danska in Švedska, so nam pokazale, da je mogoče živeti praktično brez omejitev ob zadostni precepljenosti,” je pozval Trobiš.

“Če sem prav seznanjena, tržnice lahko obratujejo. A veljajo medosebna razdalja, nošnja mask in razkuževanje,” je poudarila Mariča Lah. “Če gre za samostojno trgovino, se bo pogoj PCT preverjal ob vstopu v prodajalno, ko pa gre za trgovski center, se bo to preverjalo na vhodu. Verjetno se bo spremenilo tudi število vhodov in izhodov. Bo pa preverjanje pogoja izjemno zahtevno.”

“Dvomim, da bomo imeli na razpolago toliko hitrih testov, da bomo lahko od srede izpeljali vse potrebno. Dobili smo odgovor, da zadostne količine ni na voljo, zato bo v naslednjih urah in dneh tudi pomembno zagotoviti, da lahko to organizacijsko izpeljemo,” je še opozoril Trobiš.

“Že ves vikend smo opozarjali, da bo od srede drugače. Seveda bi bilo elegantno, da bi lahko naredili vse te prilagoditve po posameznih podjetjih, se mi pa zdi, da to s percepcije potrošnikov in državljanov ne bi bilo dobro, češ saj ne vemo, kaj delamo. A moramo jih prepričati, da so razmere skrajno resne in da lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje,” pa meni predsednica Trgovinske zbornice Slovenije.

SBC: V odloku je preveč nejasnosti

Na vladni odlok so se odzvali tudi v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, kjer so pojasnili, da večino ukrepov podpirajo. “Ne moremo pa se strinjati z ukrepi v delu, ki celotno časovno in finančno breme glede izpolnjevanja pogoja PCT prenašajo na delodajalce,” so pojasnili in dodali, da zato vladi predlagajo, da se ukrep spremenil tako, da bo testiranje potekalo izven delovnega časa ter bo hkrati odgovornost za izvedbo individualna, torej na strani zaposlenih. Izpostavili so še, da je v odloku preveč nejasnosti glede same izvedbe in nadzora samotestiranja.

“Strinjamo se z odločitvijo vlade, da morajo vsi zaposleni, v kolikor želijo opravljati delo, izpolnjevati pogoj PCT. Vendar je odločitev nenavadna: delodajalec mora poskrbeti, da se bo ta obveza izpolnjevali, sicer mu grozi globa, medtem ko je samostojna pravica zaposlenega, da se odloči, katero izmed možnost bo izbral: strokovno priporočeno brezplačno cepljenje ali večkratno plačljivo periodično testiranje,” so zapisali v Klubu slovenskih podjetnikov in dodali, da delodajalec zaposlenega ne more prisiliti, katero obliko izpolnjevanja pogoja naj izbere, kljub temu pa je dolžan nositi finančne in organizacijske posledice delavčeve odločitve, v kolikor se ta ne cepi.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!