Po propadu pogajanj za 16. februar potrjena stavka zaposlenih v zdravstveni negi

N1 video 04. Feb 202213:48 > 16:48 0 komentarjev

S tem ko je vlada prikimala višjim plačam za zdravnike, je pričakovano odprla Pandorino skrinjico in sprožila plaz zahtev preostalih sindikatov v javnem sektorju. Danes so za pogajalsko mizo sedeli predstavniki ministrstva za zdravje in sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege, vendar niso dosegli dogovora. Stavko so napovedali za 16. februar, ponudba ministrstva pa je bila po besedah predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič ponižujoča.

V oddaji N1 STUDIO sta gostovala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič in David Švarc iz sindikata poklicnega gasilstva, medtem ko so z ministrstva za javno upravo sporočili, da se bo minister Boštjan Koritnik s sindikati pogovarjal za pogajalsko mizo, ne pa v studiu.

“Novembra smo dejansko verjeli, da bo vlada držala besedo in se bomo začeli najkasneje 15. januarja pogajati za vse preostale profile v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ki se ga v prvem krogu nismo dotaknili. Vlada je zavlačevala s sprejetjem izhodišč, nato pa sprejela izhodišča z zdravniki in zobozdravniki, ki se jim bodo dvignili plače za šest oziroma sedem plačnih razredov. Nam pa so predlagali izhodišča, ki so za naše člane naravnost ponižujoča,” je uvodoma dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič. Ker so pogajanja propadla, so ministrstvu vročili napoved stavke za 16. februar.

Že pred tem je stavko napovedal tudi sindikat šolnikov Sviz, o kateri bodo člani glasovali prihodnji teden. Če jo bodo potrdili, bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju 9. marca začeli stavko. Kot razlog so navedli povečane obremenitve zaradi koronavirusa in plačna nesorazmerja v javnem sektorju, ki so nastala ob dogovoru o zvišanju plač zdravnikom.

Stavka bo potekala med 7. in 22. uro, stavkajoči pa bodo v času stavke zagotavljali minimum delovnega procesa v skladu z zakonom o stavki, področno zakonodajo in kolektivnimi pogodbami. Udeležba v stavki ni vezana na članstvo v sindikatih, temveč je to ustavna pravica vsakega zaposlenega.

Ilešič Čujovič: Ponudba ministrstva je ponižujoča

Dodala je, da so vladna izhodišča na letni ravni predstavljala le pet milijonov evrov finančnih učinkov na letni ravni, kar je v primerjavi z zdravniškimi izhodišči bistveno nižje. Vpliv pri zdravnikih in zobozdravnikih bo predstavljal okrog 115 milijonov evrov finančnih učinkov.

“Če je vlada menila, da pogajanja z zdravniki ne bodo vplivala, so se motili. Vlada nam je predlagala dvig za en do dva razreda. To je ponižujoče. Naši člani so razočarani in besni ter pripravljeni na stavko,” je dejala Ilešič Čujovič. Stavko so napovedali za 16. februar.

“Pripravljeni smo se pogajati in se takoj znova usesti za pogajalsko mizo. Seveda je možnost, da stavka ni izvedena, če se stavkovni sporazum sklenjen pred stavko. Želimo, da nas vlada jemlje resno,” je Ilešič Čujovič odgovorila, ali je možno, da bodo stavko še odpovedali.

Vladna stran ter reprezentativni sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege so danes vendarle nadaljevali pogajanja. V sindikatih, ki so nad ponujenim razočarani, v svojih dejavnostih zahtevajo dvig plač, primerljiv z dvigom plač zdravnikov za šest plačnih razredov. Ministrstvoma so tudi vročili napoved stavke za 16. februar.

“Z vsemi sindikati se trudimo voditi tvoren in konstruktiven pogajalski dialog, zato menimo, da so napovedi glede stavke preuranjene. Danes smo bili v pogajanjih seznanjeni z zahtevami od katerih sindikat ne odstopa in jih moramo še preučiti. Verjamemo, da lahko za pogajalsko mizo skupaj najdemo najboljše rešitve za naš zdravstveni sistem, kar smo že dokazali z uspešno parafiranim sporazumom v mesecu novembru. Zavedamo se namreč, kako pomemben del zdravstvenega sistema je področje nege in socialnega varstva,” so v odzivu zapisali na ministrstvu za zdravje.

Švarc: Vlada ruši vsa razmerja

Švarc iz sindikata poklicnega gasilstva je opozoril, da ne nasprotujejo dvigu plač, za katerega so se dogovorili zdravniki, vendar opozarjajo, da “vlada ruši vsa razmerja, ki so bila pred leti skrbno vzpostavljena.”

“Preprosto povedano, vlada vodi neko svojo pot. Določene skupine javnih uslužbenčev dejansko ignorira. Kaplja čez rob so bila izjemno hitra pogajanja z zdravniki in zobozdravniki. Mi temu ne nasprotujemo, vendar smo bili že lanskega septembra z vlado dogovorjeni za pogajanja. Nič od tega, kar smo se pogovarjali septembra, se ni zgodilo,” je dejal Švarc. O stavki še ni govoril, dodal pa je, da ni izključena v prihodnosti.

Predlagali dvig plač za 372 evrov

Švarc ne more razumeti, da se vlada lahko v nekaj dneh dogovori za dvig plač zdravnikov in zobozdravnikov za 800, 900 oziroma 1000 evrov, na drugi strani pa se ne strinja z njihovim predlogom, da bi zvišali plače vseh javnih uslužbencev za 372 evrov. Na njihov poziv so odgovorili, da denarji ni.

“Najprej rečejo, da je to preveč, ob tem pa isti ljudje pritrdijo zahtevam zdravnikov in zobozdravnikov in jim dvignejo plače za 800, 900 oziroma 1000 evrov na delovno mesto. To je norčevanje iz vseh preostalih javnih uslužbencev,” meni Švarc.

Skupno naj bi bile vse zahteve javnega sektorja po višjih plačah težke okoli milijardo evrov. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!