Zahteve sindikatov bi lahko stale milijardo evrov na leto

Slovenija 04. Feb 202216:07 > 16:24 0 komentarjev
javni sektor, čistilka, fakulteta
Žiga Živulović jr./BOBO

Po vladnem dogovoru z zdravniki sindikati javnega sektorja pričakujejo enak dvig plač tudi za ostale javne uslužbence. To bi lahko pomenilo dvig stroška plač za več kot milijardo evrov letno. Ministrstvo za javno upravo je pred kratkim že zavrnilo milijardo evrov težak predlog sindikatov.

Ministrstvo za zdravje je dobilo dovoljenje vlade in naj bi s sindikati, ki zastopajo zdravnike, kmalu podpisalo dogovor o dvigu zdravniških plač. Dogovor predvideva, da večina zdravniških delovnih mest pridobi šest plačnih razredov, tri nižje plačana zdravniška delovna mesta pa še en plačni razred več, torej sedem plačnih razredov.

Zdravnikom dodatnih 115 milijonov evrov letno

Povečanje za šest plačnih razredov prinaša za 26,5 odstotka višjo plačo, so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Dogovor med ministrstvom za zdravje in zdravniki sicer ne predvideva samo umestitev zdravniških delovnih mest v višje plačne razrede, ampak tudi nekoliko lažje napredovanje v nekatera delovna mesta. Zato je pričakovati, da se bo tudi bolje plačanim zdravnikom plača povečala za več kot šest plačnih razredov.

Vlada je po naših informacijah ocenila, da bo dogovorjeno zvišanje zdravniških plač na letni ravni prineslo 115 milijonov evrov dodatnih stroškov.

V zadnjih letih hitra rast plač v javnem sektorju

Kako je vlada prišla do te ocene, ni znano. 115 milijonov evrov po naši oceni znaša približno 27 odstotkov zneska, ki naj bi ga za plače zdravnikov namenili v lanskem letu. Ta strošek je bil lani v prvih enajstih mesecih 389,2 milijona evrov. Če predpostavimo, da je bil znesek decembrskih plač enak povprečju prvih enajstih mesecev, je šlo za plače zdravnikov v lanskem letu 424,5 milijona evrov.

Zdravniki in medicinske sestre
Aljaž Uršej/N1

V slovenskem javnem sektorju je 7010 zdravnikov, so nam sporočili z ministrstva za javno upravo. Glede na zgornje podatke je lani vsak zdravnik stal povprečno 5054 evrov na mesec. Z dogovorjenim povišanjem naj bi se ta strošek povečal za 1370 evrov.

Vendar so že lani plače zdravnikov zelo zrasle, najverjetneje zaradi epidemije in ukrepov, povezanih z njo.

V letu 2019, ko je bilo v javnem sektorju 6715 zdravnikov, so na primer zdravniške plače stale 323,5 milijona evrov ali 4014 evrov povprečno na zdravnika na mesec. Naslednje leto sta se ti dve številki povečali na 387 milijonov evrov oziroma 4688 evrov.

rast plač zdravniki
N1

Za plače prvič več kot 5 milijard evrov letno

Številni sindikati javnega sektorja so že jasno povedali, da zahtevajo enako povišanje kot zdravniki. Torej dodatnih šest plačnih razredov za vsa delovna mesta. Mnogi so že zagrozili s stavko.

V prvih 11 mesecih lanskega leta so plače vseh javnih uslužbencev, ki jih je 185.386, stale približno približno 4,7 milijarde evrov. To je povprečno 2307 evrov na javnega uslužbenca na mesec.

V celotnem lanskem letu naj bi torej strošek plač javnih uslužbencev znašal okoli 5,2 milijarde evrov. 27 odstotkov od tega je približno 1,4 milijarde evrov.

plače javni sektor
N1

Vlada o dvigu vrednosti plačnih razredov

Če ocenjujemo vrednost sindikalnih zahtev, je treba od zneska 1,4 milijarde evrov odšteti znesek zvišanja plač zdravnikov.

Vendar je hkrati treba upoštevati, da je vlada pripravljena povišati vrednost plačnih razredov v javnem sektorju. Izhodišča za zvišanje vrednost je vlada sprejela včeraj in še niso javno znana. Neuradno je mogoče slišati, da je vlada pripravljena ponuditi največ triodstotno povišanje. To bi lahko pomenilo dodatnih približno 150 milijonov evrov stroškov.

Za dvig vrednosti plačnih razredov se vlada odločila, še preden so sindikati začeli zahtevati, da se v celotnem javnem sektorju plače povečajo za toliko, kot so se zdravniške.

O teh zahtevah naj bi se vlada na povabilo sindikatov začela pogajati v sredo prihodnji teden.

David Švarc
Borut Živulović/BOBO

Vlada že zavrnila milijardo evrov težak sindikalni predlog

Sindikati so sicer občutnejši dvig plač predlagali, še preden se je vlada dogovorila z zdravniki. Pogajalski skupini za javni sektor sta vložili vsak svoj predlog, oba pa je ministrstvo za javno upravo zavrnilo, nam je povedal predsednik sindikata poklicnih gasilcev David Švarc.

Argument, ki ga je ministrstvo navedlo za zavrnitev, je bil, da bi uresničitev predlogov pomenila prevelike dodatne stroške za državni proračun, je dodal. Eden od predlogov bi po oceni ministrstva prinesel dodatnih 650 milijonov evrov, drugi pa dodano milijardo evrov, pojasnjuje Švarc.

Večji predlog je dala pogajalska skupina, ki ji pripada tudi Švarčev sindikat. Švarc trdi, da je predlog sledil dogovoru za povišanje plač, ki so ga vlada in sindikati sklenili lani poleti. Takrat naj bi se dogovorili, da se odpravi anomalija, po kateri je prvi 23 plačnih razredov v javnem sektorju pod minimalno plačo.

To bi pomenilo, da se javnim uslužbencem, ki so v najnižjem plačnem razredu, osnovna plača poviša za 372 evrov bruto mesečno, pravi Švarc. Predlog njegove pogajalske skupine je bil, da se za ta znesek plača poveča tudi vsem drugim v javnem sektorju. Ministrstvo naj bi izračunalo, da bo to stalo dodatno milijardo evrov. Prištelo naj bi namreč dodatke in druga plačila, ki niso del osnovne plače, je pa njihova višina odvisna od višine osnovne plače.

Prejšnji teden so sindikati podali nov predlog. Zahtevanemu znesku povečanja osnovne mesečne bruto plače so dodali 50 evrov, tako da zdaj znaša na 422 evrov. Z začetkom leta se je namreč za 50 evrov zvišala minimalna plača v državi.

Po dvigu zdravniških plač pa se zdi, da se je večina sindikatov javnega sektorja poenotila v zahtevi, da vlada vsem nameni toliko kot zdravnikom, torej šest plačnih razredov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!