Na Balkanu so možni ponovni izbruhi ene najbolj nalezljivih bolezni. Pa pri nas?

Slovenija 13. Mar 202211:15 > 12:45 2 komentarja
otrok vrtec
Profimedia

Epidemiologi z Balkana z zaskrbljenostjo spremljajo vse nižjo precepljenost proti ošpicam. "Večji izbruh je samo vprašanje časa," opozarjajo. V Črni gori je bila v letu 2020 cepljena manj kot četrtina dojenčkov, precepljenost je upadla tudi v Srbiji in Severni Makedoniji. Kakšna je precepljenost v Sloveniji in ali mora skrbeti tudi nas?

V Črni gori je bilo v letu 2020 proti ošpicam cepljenih le dobrih 23 odstotkov dojenčkov, kar je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) najmanjši delež na svetu. Strokovnjaki za javno zdravje predvidevajo, da je glavni vzrok nezaupanje v cepiva, ki se je med pandemijo covida-19 še poglobilo. V Severni Makedoniji je cepljenih 63, v Srbiji pa 78 odstotkov otrok.

Epidemija je verjetni razlog, da je med letoma 2019 in 2020 stopnja precepljenosti padla tudi v svetovnem merilu. S prvim odmerkom s 86 na 84 odstotkov, z drugim odmerkom pa je bilo v tem obdobju cepljenih le 70 odstotkov otrok, pravijo pri WHO. Ocenjeno število smrti zaradi ošpic se je, predvsem zaradi cepilnih kampanj v manj razvitih državah, v zadnjih letih zelo znižalo, z okrog milijon v letu 2000 na približno 60 tisoč v letu 2020.

Leta 2020 so po vsem svetu potrdili 7,5 milijona okužb, kar je 80 odstotkov manj kot v letu pred tem. Tudi razlog za to so verjetno ukrepi ob epidemiji covida, ki so omejili tudi širjenje preostalih virusov. “Verjetno gre za zatišje pred viharjem, saj se tveganje za izbruhe po vsem svetu povečuje,” je dejala Kate O’Brien, direktorica oddelka za imunizacijo in cepiva pri WHO.

Zaradi dramatičnega upada precepljenosti na Balkanu strokovnjaki za javno zdravje opozarjajo, da je večji izbruh ošpic na tem območju le vprašanje časa. “Tveganje epidemije je veliko,” je za AFP povedal Dragan Janković, ki je pri WHO zadolžen za imunizacijo v Črni gori. “Uvoz virusa ošpic je le vprašanje časa. Ko bo virus vnesen v nezaščiteno populacijo, se bo začelo širjenje.”

V Srbiji je to cepljenje obvezen pogoj za vpis v šole, toda mnogi zakonodaje ne upoštevajo. “Država bi morala zgolj upoštevati pravila, ki jih je sama postavila,” je dejal vodja srbskega združenja pediatrov Georgios Konstantinidis. “Toda tega ne počnejo ne starši ne zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki necepljene otroke vpisujejo ‘prek zvez’.” Epidemija ošpic je Srbijo nazadnje zajela leta 2017. Okuženih je bilo 3.800 ljudi, 12 ljudi je umrlo, med njimi dva otroka.

V Sloveniji se precepljenost ni bistveno znižala

“V Sloveniji imamo relativno dobro precepljenost proti ošpicam, zato pri nas za zdaj ne pričakujemo večjih izbruhov,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. “V lanskem letu nismo imeli nobenega primera ošpic. Cepivo proti ošpicam je zelo, okrog 95-odstotno učinkovito, kar pomembno prispeva k zamejevanju potencialnih izbruhov, ki pa so v omejenem obsegu mogoči. Konec leta 2019 je bil izbruh v kranjski regiji. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, zaznanih je bilo šest sekundarnih, 13 terciarnih in še nekaj kvartarnih primerov.”

Iz podatkov je videti, da se je precepljenost lani sicer nekoliko znižala, a ne bistveno.

Ošpice, ki veljajo za eno najbolj nalezljivih bolezni, se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki lahko več ur lebdijo v zraku, ali z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe. Znaki okužbe so povišana telesna temperatura, nahod, kašelj, vnetje očesnih veznic in pojav značilnega izpuščaja na koži. Med težjimi zapleti je najpogostejša pljučnica, ki pogosto zahteva hospitalizacijo. NIJZ navaja, da je bil v zadnjih letih delež hospitaliziranih bolnikov zaradi ošpic do 20-odstoten. “Včasih lahko ošpice potekajo tudi s težjimi zapleti in so za koga lahko tudi usodne. Ob več deset tisoč primerih potrjenih okužb v evropskih državah v preteklih letih je bilo zabeleženih tudi več deset smrti letno.”

Cepljeni zbolijo zelo redko, še poudarjajo na NIJZ. “Osebe v takih primerih zbolijo za blažjo obliko bolezni in je tudi tveganje za nadaljnji prenos pri cepljenih, a obolelih osebah znatno manjši.”

V Sloveniji je cepljenje proti proti ošpicam, mumpsu in rdečkam obvezno. Leta 2020 je bil sprejet zakon, po katerem se otroci, ki proti tem boleznim niso cepljeni, pa zato ne obstajajo zdravstveni razlogi, ne morejo vpisati v javne in javno sofinancirane zasebne vrtce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje