Orbanov sekretar razburil z izjavo o Muri: “Šlo je za jezikovni spodrsljaj”

Slovenija 11. Mar 202214:14 > 16:13
Potápi_Árpád_János_portrét
hu.wikipedia.org

Državni sekretar Madžarske za narodno politiko je v oddaji na TV Slovenija izjavil, da je Mura mejna reka med Madžarsko in Slovenijo. Slovensko zunanje ministrstvo je na zagovor poklicalo madžarskega veleposlanika in zahtevalo pojasnila. Na madžarskem veleposlaništvu pravijo, da je šlo "za jezikovni spodrsljaj" in da je sekretar Muro omenil pomotoma, za kar se je veleposlanik opravičil.

V oddaji Težišče / Súlypont na Televiziji Slovenija, ki je namenjena madžarski narodni skupnosti v Sloveniji, je sinoči nastopil državni sekretar Madžarske za narodno politiko Árpád János Potápi in govoril o skrbi madžarske vlade za zamejske Madžare. Na vprašanje voditeljice, kaj mu pride najprej na misel, ko sliši besedo Prekmurje, je odgovoril: “Seveda najprej Mura kot reka, ki je mejna reka med Madžarsko in Slovenijo.”

Zaradi te izjave je kot prvi ostro protestiral pomurski poslanec in vodja poslanske skupine koalicijske NSi Jožef Horvat, ki ob predpostavki, da je prevod izjave točen, ocenjuje, da “gre za mednarodni incident, na katerega se je treba ostro odzvati.” Zato je takoj zjutraj poklical ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja (SDS) in izrazil pričakovanje, da se bosta tako zunanje ministrstvo kot vlada na izjavo odločno odzvala.

Državnemu sekretarju, ki prihaja iz stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, pa je sporočil: “V imenu Slovenk in Slovencev ter Madžark in Madžarov, ki v Prekmurju že dolga desetletja živijo v sožitju – Dajte nam mir.”

Pri teh pozivih se mu je pridružil tudi pomurski poslanec SD Dejan Židan, ki izjavo državnega sekretarja razume kot nadaljevanje politike, ki je ves čas prisotna. “To, da se najvišji politični predstavniki Madžarske ves čas slikajo ob mejah “velike Madžarske”, ni naključje. Oni v resnici v to verjamejo in tako tudi delujejo,” pravi Židan, ki izjavo ostro obsoja, pričakuje pa tudi odzive predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janše in zunanjega ministra Logarja.

Ocenjuje tudi, da če ne bo jasnega odgovora omenjenih, bomo imeli v prihodnje še večje težave. Židan se namreč že dlje časa sprašuje, kaj pomeni “madžarsko financiranje obnove slovenskih cerkva, kaj pomenijo njihovi posegi v slovenski kulturni, športni in šolski prostor.” Meni tudi, da se slovenska vlada obnaša, kot da se nič ne dogaja in kot da ne izvaja svojih suverenih dolžnosti na celotnem območju Slovenije. Ob tem upa, da bo ta izjava visokega madžarskega predstavnika “ura resnice tudi za ljubljanske uradnike in ljubljansko oblast,” od katere pričakuje najmanj protestno noto Madžarski.

S slovenskega zunanjega ministrstva so za N1 sporočili, da so po seznanitvi z izjavo nemudoma poklicali veleposlanika Madžarske v Ljubljani Andorja F. Dávida in zahtevali ustrezna pojasnila. “Poudarili smo občutljivost tematike. Navedba Mure kot mejne reke odpira možnost za različne interpretacije, ki lahko škodujejo tako meddržavnim odnosom kot tudi odnosom med ljudmi, posebej v Prekmurju.” Kot še pravijo na MZZ, je veleposlaništvo Madžarske medtem ustrezno pojasnilo, da je šlo v izjavi za jezikovni spodrsljaj in da je meja med Madžarsko in Republiko Slovenijo nesporno določena z mednarodno pogodbo.

To je razvidno tudi iz sporočila, ki je objavljeno na spletni strani veleposlaništva in v katerem so zapisali, da je državni sekretar Muro kot mejno reko omenil “pomotoma”. Da se je madžarski veleposlanik za sekretarjevo izjavo opravičil, je na Twitterju zapisal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Za odziv smo prosili tudi urad predsednika republike in kabinet predsednika vlade. Odgovore še čakamo.