Na čelo direktorata za medije prihaja novinar Blaž Mazi

Slovenija 07. Sep 202212:33 > 19:22
BOBO

Potem ko je Golobova vlada že sredi junija razrešila dotedanjo generalno direktorico direktorata za medije na kulturnem ministrstvu Uršulo Menih Dokl, je, kot smo napovedali, na današnji seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala novinarja Blaža Mazija.

Vlada je danes med drugim odločala o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Kot smo napovedali, je ministrica Asta Vrečko na to mesto predlaga Blaža Mazija. Vlada je Mazija imenovala za v. d. direktorja, mandat bo nastopil z 19. septembrom. Mandat bo trajal do imenovanja generalnega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar največ za šest mesecev.

Blaž Mazij je bil v preteklosti novinar časnika Dnevnik, nato pa se je preselil na Radio Slovenija.

Konec junija lani je Janševa vlada na čelo direktorata za medije imenovala Uršulo Menih Dokl, ki pa jo je Golobova vlada na eni svojih prvih sej razrešila. “Ministrstvo za kulturo bo kljub razrešitvi generalne direktorice zagotovilo nemoteno delovanje direktorata za medije,” so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade sredi junija letos. Za vodenje in usklajevanje dela v direktoratu so nato pooblastili državnega sekretarja Marka Rusjana.

Direktorat za medije naj bi imel v prihodnje pomembno vlogo pri pripravi nove medijske zakonodaje. Med nalogami direktorata je sicer med drugim navedeno, da pripravlja in izvaja predpise na področju medijev in avdiovizualne kulture ter načrtuje in uresničuje dodatne ukrepe za zaščito pluralnosti in raznovrstnosti medijev. S finančno podporo medijem naj bi tudi zagotavljal raznolikost slovenske medijske krajine in pravico javnosti do javnega obveščanja ter objektivne obveščenosti o dogodkih.

V kabinet ministrice je julija kot svetovalec prišel raziskovalec medijev, predavatelj in voditelj podkastov Lenart J. Kučić. Kot svetovalec za odnose z javnostmi pa se je ekipi Vrečkove pridružil dolgoletni novinar Dejan Štamfelj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.