Na dan Slovenske vojske bodo zaslužnim vojakom kranjske vojašnice podelili čine

Slovenija 15. Maj 202407:21 1 komentar
Obvezno služenje vojaškega roka
Slovenska vojska na slovesnosti ob končanju obveznega služenja vojaškega roka leta 2003 (Foto: Jaka Vinšek/BOBO)

Najbolj zaslužni pripadniki Vojašnice Petra Petriča Kranj bodo na današnji dan Slovenske vojske prejeli priznanja in čine. Ta dan, s katerim obeležujemo začetek urjenja prve generacije nabornikov, so že v torek obeležili s pestrim dogajanjem in večerno protokolarno slovesnostjo v Mariboru, ki se je je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Na današnji dan leta 1991 je urjenje začela prva generacija nabornikov Slovenske vojske (SV), ki je nasledila Teritorialno obrambo.

Pripadnikom SV se bodo dopoldne poklonili v Parku slovenske himne v Kranju. Najbolj zaslužni pripadniki, ki delujejo v Vojašnici Petra Petriča Kranj, bodo ob tej priložnosti prejeli priznanja in čine. Slavnostni govorec pa bo minister za obrambo Marjan Šarec.

Sicer pa so dan SV že v torek v Mariboru obeležili s celodnevnim dogajanjem v dvorani Tabor. Na ogled so bili taktično-tehnična predstavitev opreme in enot SV, dinamične predstavitve in možnost preizkusa v vojaških veščinah. Obiskovalci pa so lahko spoznali različne možnosti sodelovanja s SV.

Na večerni protokolarni slovesnosti, ki ji je sledil koncert Big banda Slovenske vojske z gosti, je zbrane nagovorila predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar. Izpostavila je, da je varnost temelj našega obstoja. Prebivalci, odločevalci in politiki moramo zaupati SV ter celotnemu nacionalnovarnostnemu sistemu in jima zagotavljati podporo za njihovo delo, je dejala.

Pirc Musar ob dnevu Slovenske vojske
Predsednica republike Nataša Pirc Musar ob dnevu Slovenske vojske (Foto: @nmusar/X)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje