Na Golovcu se začenja dvotedenska sečnja: posekali bodo 99 dreves

Slovenija 29. Mar 202310:31 4 komentarji
gozd
Fotografija je simbolična (PROFIMEDIA)

Na Golovcu se danes začenja dvotedenska sečnja dreves. Zavod za gozdove obiskovalcem gozda svetuje, naj se v času sečnje in spravila lesa zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju. Sečnja dreves je, spomnimo, v zadnjem času nemalokrat spodbudila kritike prebivalcev Ljubljane, ki so bile usmerjene v mestne oblasti župana Zorana Jankovića.

V gozdu na Golovcu, natančneje ob Poti na Golovec, se danes začenja sečnja dreves. Kot so sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije, bo trajala dva tedna. Večinoma gre za tako imenovani omladitveni posek, torej posek za obnovo gozda, delno pa za sanitarni posek oziroma posek poškodovanega in oslabelega drevja.

Ljubljanska območna enota zavoda za gozdove je za posek označila 99 dreves, kar je skupaj približno sto kubičnih metrov lesa. Po navodilih zavoda za gozdove bosta morala biti sečnja in spravilo lesa opravljena tako, da bo gozd čim manj poškodovan. Še posebej bo treba paziti na gozdna tla, mladje in preostalo drevje v gozdu. Omenili so, da bo po poseku nujna ureditev sečišča, gozdnih poti in prometnice na tistem območju.

Zavod obiskovalcem gozda svetuje, naj se v času sečnje in spravila lesa zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastniki psov pa naj imajo svoje hišne ljubljence na vrvici.

Rožnik posek
N1

Ljubljanska občina zaradi sečnje tarča kritik

Na ljubljansko občino, ki jo vodi župan Zoran Janković, sicer v zadnjem času letijo kritike zaradi (pretirane) sečnje mestnih dreves, že lani poleti ob Dunajski cesti in na trgu Mladinskih delovnih brigad, nedavno pa je Ljubljančane razburil posek na Rožniku. Zaradi sečnje v Krajinskem parku Tivoli in na Rožniku je civilna družba protestirala, kritike pa tudi sicer niso usmerjene le v sečnjo, temveč tudi v slabo komunikacijo občine z meščani, ki jih skrbi za drevesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje