Na jugozahodu divjala burja in prevračala vozila, odnašala strehe

Slovenija 01. Mar 202319:10 0 komentarjev
Burja prevrnila tovornjak
Gasilsko reševalni center Ajdovščina

Močan veter je na jugozahodu Slovenije povzročal težave. Burja, ki je v sunkih dosegala hitrosti do 120 kilometrov na uro, je odnašala strehe, prevračala predmete, avtomobile in podrla več dreves, ponekod pa je bila motena tudi preskrba z elektriko.

Zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrosti do 120 kilometrov na uro, so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili 22 dogodkov, večino na območju regijskega centra za obveščanje v Novi Gorici.

Gasilci ter delavci cestnih in komunalnih služb so cel dan odstranjevali posledice burje. Aktiviranih je bilo pet gasilskih enot, dve poklicni in tri prostovoljne, so pojasnili na upravi.

Sunki burje so v kamnolomu Črnotiče odtrgali vrata tovornega vozila in poškodovali voznika. V Ajdovščini je burja odtrgala ponjavo pri bencinskem servisu in del strehe objekta. V Vipavi je sunek burje prevrnil prikolico tovornega vozila, odtrgal žleb nogometnega stadiona v Novi Gorici, v Kozini pri bencinski črpalki pa odpihnil cenik.

“Začelo se je nekaj minut čez polnoč s požarom v naravi v Skriljah. Ponoči se je burja okrepila in na več objektih poškodovala strešno kritino, prevrnila dve tovorni vozili pri Mančah, enemu tovornemu vozilu pa pretrgala cerado. Posredovali smo na dveh dimniških požarih, pogasili goreče vozilo in nudili pomoč pri prometni nesreči. Odzvali smo se tudi klicu občana, ki je obtičal na strehi med odpravljanjem posledic burje. Še pred našim prihodom na kraj, so mu na varno pomagali sosedje,” so na Facebooku zapisali v Gasilsko-reševalnem centru Ajdovščina.

V Vipavski dolini je oviran cestni promet, od 0.15 do 17.27 je bil zaprt predor na avtocestnem odseku Kastelec-Kozina v smeri Ljubljane. Podrlo se je tudi pet dreves, eno čez električne kable v Podsabotinu, kjer je bila motena oskrba z električno energijo.

V četrtek naj bi burja oslabela

Zaradi zmerne burje je agencija za okolje za jugozahod Slovenije danes razglasila oranžno opozorilo, a bo burja po napovedih že v četrtek oslabela. Zato so za četrtek in petek za to območje razglasili rumeno opozorilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!