Na katerih mejnih prehodih bo policija izvajala stalni nadzor (SEZNAM)

Slovenija 19. Okt 202319:12 0 komentarjev
Obrežje
Foto: BOBO

Od sobote Slovenija znova začasno uvaja notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Na določenih mejnih prehodih bo tako stalna policijska kontrola, medtem ko na drugih stalne prisotnosti policije ne bo. Neuradno smo izvedeli, na katerih prehodih bo policija sistematično izvajala kontrolo. Objavljamo seznam.

Kot smo poročali, bo Slovenija že to soboto začasno znova uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Ta bo predvidoma trajal deset dni, lahko pa ga tudi podaljšajo.

Od sobote bosta tako obveljali dve kategoriji mejnih prehodov. V prvi kategoriji mejnih prehodov bo policija sistematično izvajala kontrolo, medtem ko bo druga kategorija prehodov namenjena zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico svobodnega gibanja po pravu EU. Tam stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa občasna policijska kontrola.

Na meji s Hrvaško ima Slovenija 12 tako imenovanih strateško pomembnih mejnih prehodov, ki bodo od sobote dalje veljali kot mejni prehodi prve kategorije. Na njih bo policija sistematično izvajala kontrolo. Mejo bodo tam lahko poleg državljanov Slovenije in EU prečkali tudi državljani tretjih držav.

Kot smo neuradno izvedeli, so to naslednji mejni prehodi: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč, Petišovci.

Na meji z Madžarsko bosta dva mejna prehoda prve kategorije. Kot smo neuradno izvedeli, gre za mejna prehoda: Pince in Dolga vas.

Policija bo preverjala tudi potnike železniškega prometa. Prisotna bo na sedmih železniških mejnih prehodih s Hrvaško: RakitovecIlirska BistricaMetlikaDobovaRogatecSredišče ob DraviLendava.

Na meji z Madžarsko bo prisotna mejnemu prehodu Hodoš.

Pristojni minister mora sicer še sprejeti odločbo o določitvi mejnih prehodov, na katerih je dovoljeno prehajati državno mejo. Kot je poudaril direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave (GPU) Marko Gašperlin je odredba v pripravi, najkasneje v petek pa mora biti objavljena, če želi policija v soboto zjutraj že izvajati ukrep.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!